Boeren vrezen voor gevolgen eikenprocessierups

REGIO – Het is niet verstandig om gewassen te oogsten die binnen twintig meter staan van een boom met eikenprocessierups. Dat advies geeft het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) aan boeren en tuinders.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft het Wageningse instituut aangewezen als landelijk coördinatiepunt wat betreft eikenprocessierups.

Rupshaartjes
De haartjes zijn voor het blote oog onzichtbaar. Ze kunnen niet alleen zorgen voor enorme jeuk. Het eten van gewassen met rupshaartjes kan namelijk leiden tot verschillende klachten zoals braken, duizeligheid en luchtwegklachten. Vooral gewassen die rauw gegeten worden, kunnen voor problemen zorgen.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft in een reactie laten weten dat navolging van het advies van KAD voor een boer inkomstenderving betekent. Het is schade die niet vergoed wordt. LLTB wijst er bovendien op dat er plaatselijk grote verschillen zijn wat betreft de overlast en de mate van succes bij het bestrijden van de rups.

Vorig artikelNederweert ‘etappeplaats’ voor L1 programma
Volgend artikelZin in een spelletje? Woensdagmiddag is spelletjesmiddag bij Bibliocenter Weert