Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


2 uur bereidingstijd


Recept van Hans Houtappels 

Ingrediënten

  • 1kg magere runderriblappen, gesneden in dobbelstenen
  • 4 middelgrote uien gesnipperd
  • 50 gram boter
  • 50 gram margarine
  • 5 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • 5 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1 flinke eetlepel appelstroop
  • 2 tot 3 sneetjes peperkoek
  • 100 ml water
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 1 flesje bokbier
  • 4 stronken witlof
  • gedroogde pruimen
  • handvol platte peterselie
  • Voor de dressing
  • flinke eetlepel mayonaise
  • halve eetlepel witte wijnazijn

Bereiding

Bestrooi het vlees met peper en zout. Fruit de uien tot ze glazig zijn in een aparte pan. Voeg water, witte wijnazijn, jeneverbessen, kruidnagels, peperkorrels, laurier en tijm toe en laat het geheel goed doorkoken. Bak het vlees ondertussen goed bruin in de boter. Voeg het reeds bereide mengsel toe aan het vlees, voeg ook de stroop en twee sneetjes, in kleine blokjes gesneden, peperkoek toe. Laat alles rustig gaar stoven, ruim 2 uur op matig vuur. Voeg tijden het stoven het bier toe. Eventueel nog extra peperkoek om de saus naar believen te binden.
Wel de gedroogde pruimen in water, snijd ze in kleine stukjes. Verwijder het hart van de witlof en snijd in repen. Meng de witlof, pruimen en de platte peterselie en maak af met een eenvoudige dressing van mayonaise en witte wijnazijn.
Serveer het gerecht met spruitjesstamppot.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Altos R Rioja Crianza
Deze wijn is 12 maanden gerijpt op eikenvaten. Een krachtige wijn met tonen van vers fruit en kruiden. Mooie wijn, evenwichtig en rond.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Frode-wijnen%2Frode-wijn-spanje%2Faltos-r-rioja-crianza||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Hans Houtappels
Beroep Business Unit Manager Industry-International bij Moonen Packaging
Geboren Op 16 januari 1966 te Weert
Woont In Weert
Ouders Jo Houtappels en Kitty Houtappels-Gielen
Getrouwd met Esther Houtappels-Piepers
Vader van Florian en Tobias
Opleiding MEAO, 2 jaar HEAO, De Baak deeltijd leergang, NIMA A en NIMA B
Militaire dienst Niet nutteloos, maar wel veel te lang, 4 maanden is genoeg
Geleerd Loon naar werken
Doel Rijk, knap en gelukkig te zijn, twee van de drie zijn gelukt

Wat mij dierbaar is
is onvoorwaardelijke vriendschap

Favoriete gerecht “Dit gerecht is een recept van de moeder van mijn moeder. Het werd tijd om het recept te vereeuwigen in een boek.”
Verschil man/vrouw “Ik heb in mijn studententijd een periode als enige man in één huis gewoond met drie vrouwen. In die tijd heb ik vrouwen ook in een andere context leren kennen. Vrouwen laten je nooit met rust, zelfs niet als je met de krant naar de wc gaat. Ze snappen gewoon niet dat dat een moment voor jezelf is, en dat mannen die momentjes nodig hebben. Ik werk overigens graag samen met vrouwen, in sommige situaties zelfs liever dan met mannen. Mannen zijn vaak gericht op het doel, terwijl vrouwen vaker op het proces en de relatie gericht zijn.”
Passie “Zonder motivatie gebeurt er niets. Ik heb bewondering voor mensen die echt een passie hebben of echt intrinsiek gemotiveerd zijn om iets te bewerkstelligen. Of je nou auto’s verkoopt, de weg bestraat of kliko’s leegt, dat doet er niet toe. Je moet doen wat je leuk vindt en je passie volgen. Zowel op mijn zus Marieke als op mijn broer Frank ben ik trots. Voor beiden geldt eveneens dat zij van hun passie hun vak hebben gemaakt.”
Uit de kast “Mijn broer Frank is acteur en toneelschrijver. Vanaf 1995 schrijft hij toneelstukken en scenario’s voor televisie, onder andere voor All Stars, Het Klokhuis, Gooische Vrouwen en Het Schaep met de vijf pooten. Daarnaast schreef hij het scenario voor de film Ja zuster, nee zuster en de film Gooische vrouwen 1 en 2. Als we terug gaan in de tijd, dan speelde ik altijd met auto’s en mijn broer en zus met barbies. Ik vergeet nooit meer het moment, dat hij aan mij zijn homoseksuele geaardheid bekend maakte. Ook al speelde hij vroeger met barbies, ik was totaal verrast. Voornamelijk verrast dat mijn ouders het al een tijdje wisten en ik niet. Zijn homoseksuele geaardheid is bij thuis nooit een issue geweest. Wat wel een issue voor mij was, is dat hij het niet aan mij durfde te vertellen.”
Kunstminnaar “Ik heb verschillende werken van Guy Olivier. Hij heeft de artistieke drang om getekende menukaarten te maken. Hij schildert gerechten met exotische scènes van vrouwen. Het zijn bijvoorbeeld vrouwen met zichtbare jarretels, die met hun derrières in kristallen champagneflûtes gedompeld zitten. Zijn werken beelden uit waar het leven om draait. Het draait om gezelligheid, samenzijn, een lekker glas wijn en goede atmosfeer. Wij leven niet om te werken, wat erna komt daar gaat het om. Andere favoriete kunstenaar is David Gerstein. Ik heb zijn werk Millennium een prominente plaats gegeven in onze hal. Het is een beeld van allemaal gekleurde autootjes. Het beeld wil de obstructie, die wij met z’n allen in de wereld veroorzaken, tot uitdrukking brengen. Maar ik heb een eigen verhaal met dit beeld. Ik ben een autojongen en in mijn genen en aderen zit waarschijnlijk een dosis 10W40 motorolie. De eerste keer dat ik het beeld zag was ik samen met mijn vrouw in Mougins. Toen had ik er geen geld voor. Een paar jaar later wilde ik een mooi kuntswerk in de hal hebben en dacht gelijk aan dit werk. Ik ben het beeld gaan zoeken en vond het in een galerie in Keulen. We hebben heb er hard voor gewerkt en ben er trots op dat ik het heb kunnen kopen. Dit beeld is een stukje van mij.”
Smetvrees “Ik heb een gezonde vorm van smetvrees. Schoon vind ik fijn, ik houd niet van wanorde en Esther gelukkig ook niet. Zowel op de zaak als thuis moet het er dan ook opgeruimd, fris en schoon uitzien.”
Wat is dierbaar? “Mensen zijn me dierbaar, maar spullen niet. Wat ik wel leuk vind, zijn oude antieke horloges. Als je een dergelijk horloge opdraait, geniet ik alleen al van het tikkende geluid. Als je toch moet weten hoe laat het is, dan kun je dat maar beter in stijl doen. Wat mij wel dierbaar is, is onvoorwaardelijke vriendschap. Onvoorwaardelijke vriendschap is eigenlijk een containerbegrip. Bij echte vrienden hoef je je nooit zorgen te maken dat je iets fout doet en je kunt met iedere vraag bij ze terecht, net als bij je ouders trouwens. Je kunt zijn zoals je bent. Dat vind ik het mooie aan vriendschap. Vrienden zijn onvoorwaardelijk en het zijn zeker geen passanten.”
Jeugdidool “Zonder veel twijfel Brigitte Bardot. In mijn herinnering is zij na alle meisjes de eerste vrouw die ik bewust gezien heb en die is op de een of ander manier blijven hangen. Bij haar denk ik aan de film Et Dieu… créa la femme. Deze film maakte van Brigitte Bardot een sekssymbool. God schiep haar niet als eerste, maar hij heeft er zeker de hand in gehad. In die tijden verwierf je status door natuurlijke schoonheid en nu verwerf je als ster vooral status door een grote poppenkast. Ik houd van natuurlijke klassieke schoonheid en ik zie dat ook in mijn vrouw Esther.”
Sabatier “Het originele Sabatiermes is een professioneel mes voor slagers, koks en chefs. Het heft zit met 3 klinknagels aan de tang, ter vervanging van de spijkers van honderd jaar geleden. Het is een perfect koksmes. Niet voor niets is de naam voor het standaard koksmes in de Verenigde Staten ‘het Franse koksmes’, een respectvolle verwijzing naar de Franse keuken en de rol van het Sabatiermes daarin.”
Kaas “Ik ben gek op oude en harde kazen. Op welk moment van de dag dan ook. Bij een kaasplank mag de chutney niet ontbreken.”
Il-leterb “Voor mijn Italiaanse wijnen ga ik altijd naar de wijnhandel Il-leterb van Rolf Zincken. Hij heeft te gekke Italiaanse wijnen en daarnaast een goede smaak. Hij verrast me iedere keer weer.”

Vorig artikel1900 – Langstraat 2, Markt 1 en 3
Volgend artikelAfscheid van Peter Massee