Derde muurschildering Philips van Horne in centrum Weert

Muurschildering in wording aan de steeg naast pand Maastraat 20.

WEERT – Voor de derde keer laat Philips van Horne zijn gezicht zien op een muur in Weert. Deze keer als een troste krijgsheer die zijn manschappen aanvoert in het gevecht. Een rol die hem beter paste dan die van diplomaat en bestuurder. De schildering is uitgevoerd op de zijgevel van de passage die de Maasstraat verbindt met de parkeerplaats aan de Walburgpassage.

Twee eerder gerealiseerde schilderingen zijn; de “Bourgondische bestuurders” op de buitengevel van het Munttheater, te zien vanaf de Muntpromenade, en de “onthoofding” uitgevoerd op de zijgevel van Theater de huiskamer aan de Wilhelminasingel. Op infobordjes bij de werken worden de verhalen van Philips van Horne beschreven. Deze teksten zijn geschreven door de Weerter schrijver Bas Rompa.

Animaties en website
Op de infobordjes staat ook een QR code die via de fotofunctie van de IPhone linkt naar de website www.muurkunstweert.nl. Op deze website krijgen bezoekers meer informatie, een film en animaties te zien waarin op ludieke wijze de geschiedenis van Philips van Horne wordt verbeeld. Van elke mural wordt door de Beeldentemmers uit Budel een animatie gemaakt die de muurschildering tot leven brengt.

Project van Horne jaar
Het project is een initiatief van Hans Corstjens, stichting de Verbeelding, in samenwerking met de kunstenaars Martin Plag en Gart Smits van stichting Getting Up opgezet in het kader van het van Horne jaar in Weert. Doelstelling van de murals is om de geschiedenis van Weert blijvend en toegankelijk zichtbaar te maken op de muren van de stad.

Blijvende herinnering
De murals zijn een herinnering aan het Van Hornejaar in Weert. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Weert, Stichting Provisus, het Prins Bernard Cultuurfonds en enkele sponsoren. Meer informatie over het project op www.muurkunstweert.nl

Vorig artikelRecept van de week: Haantje Provençale
Volgend artikelPreens Jos I van V.V. Vreug of Laat