Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek dat in 2014 verscheen ter gelegenheid van ‘Weert 600 jaar stad’. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Margriet Hermans-Derckx

Ingrediënten

 • 8 ontbeende kippendijen
 • 350 ml droge witte wijn
 • 4 tenen knoflook
 • 250 gram champignons
 • 4 sjalotjes
 • 1 blik gezeefde tomaten
 • 1 pakje tomatensaus
 • 2 verse tomaten, ontveld
 • 2 takjes verse tijm
 • 1 laurierblaadje
 • nootmuskaat
 • peper en zout

Bereiding

Wrijf de kippendijen in met peper, zout en nootmuskaat. Haal de kippendijen door de bloem en bak ze aan in olijfolie.

Haal ze uit de pan en laat rusten. Fruit in het braadvocht de uien, de knoflook en de champignons aan. Blus af met witte wijn. Voeg vervolgens de tomatensaus, de gezeefde tomaten en de ontvelde tomaten toe.

Leg de kippendijen terug in de pan. Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en laat 1 uur sudderen. Serveer met pasta of gekookte aardappels.

Wijntip!

[vc_btn title=”Neem een kijkje bij Wijnhuis Weert” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert.nl%2F||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Margriet Hermans-Derckx Beroep Eigenaresse Le Type Geboren Op 6 februari 1938 te Swartbroek Woont In Weert Ouders Harry Derckx en Odilia Derckx-Jacobs Getrouwd met Hans Hermans (1938-2016) Moeder van Sabine en Anne-Marie Oma van Pim, Roosmarijn, Noortje en Lise Zus van Negen ondernemers Opleiding Mulo Hobby’s De zaak, bridgen, kruiswoordpuzzels maken en koken Houdt van Het veldboeket Eet Alleen met Carnaval brood Kocht vroeger Suikerpapier Heeft geen Stijlicoon Kreeg Eerste zoen in Venlo

Muziek, dansen en wijn
Drie onmisbare aspecten van het leven

Favoriete gerecht “Mijn gerecht doet me denken aan onze vakanties in Cavalaire-sur-Mer. Daar hebben we  heel veel zomervakanties doorgebracht met ons gezin en met het gezin van Jos en José Poell. Mooie herinneringen aan lang vervlogen tijden.”

Gezin Derckx “Mijn vader was handelaar en smid en werd ronduit verwend door mijn moeder. Het was een lieve vader en een geweldige zakenman. Mijn moeder had thuis de touwtjes in handen. Dat moest ook wel met tien kinderen en een winkel aan huis. Tien kinderen die later allemaal zelfstandig ondernemer zijn geworden.”

Ontbijt voor de hoogmis “Wij kregen vroeger op zondagmorgen voor de hoogmis altijd kalfslever met rozijnen en lauriersaus. De beste bodem voor een lange hoogmis.”

Suikerpapier “In Swartbroek had je vroeger het snoepwinkeltje annex kruidenierswinkeltje­  Dirkemiet. Als ik op zondag zakgeld kreeg, ging ik gelijk naar Dirkemiet om suikerpapier te kopen. Naar dit moment keek ik als kind altijd uit.”

Fan van Theij en Marij “Ik ben fan van het Limburgse duo Theij en Marij. Ik nodig dit duo zelfs op mijn verjaardag uit om te komen zingen.
Dan gaat het dak eraf en kan ik er weer een jaartje tegen. Mijn lievelingsnummers zijn “Veldboeket”, “Dans vanaovend met mich” en ”Foto-album”. Het duo zingt voornamelijk in het Venloos en het
Tegels dialect.”

Kost met Carnaval “Met Carnaval is het zaak dat je goed ontbijt. Ik eet ’s morgens spek met eieren op brood. Vervolgens breng ik de dag door in ’t Swaentje, de Tramhalte en Sociëteit Amicitia. Als ik ’s avonds thuiskom, neem ik voor het slapen gaan nog een paar boterhammen met kaas. Alleen zo kom ik de Carnaval door.”

Carnaval en Kermis in de jaren vijftig “Vroeger ging ik op Carnavalszondag en Kermis­zondag altijd dansen. Ik begon eerst bij Zaal Lenders om elf uur ’s morgens en daarna ging ik om drie uur ’s middag door naar Hotel Juliana. Je mocht in die tijd alleen naar binnen vanaf achttien jaar. Ik kwam er al toen ik zeventien was. Een klein leugentje om bestwil. Het was de tijd van Bill Hailey, Fats Domino en Pat Boone. In zaal Lenders trad vaak Het Gijs Ketel Kwintet op. Zij speelden dan het liedje “Ik ben met jou niet getrouwd”. Een liedje dat mij altijd is bijgebleven.”

Favoriete lunch “Hans en ik hebben vier ontzettend lieve kleinkinderen. Het is een feestje om opa en oma te zijn. Je ziet alleen maar het leuke van je kleinkinderen. Als opa en oma kun je meer aandacht geven aan je kleinkinderen dan vroeger als ouders aan je eigen kinderen. Hans en ik gaan vaak met onze kleinkinderen lunchen bij Eetkamer De Oude Schut. Het moment dat we helemaal ­worden bijgespijkerd over hun reilen en zeilen.”

Bijzonder restaurant “Ik eet graag met mijn dochters bij Loetje in Laren. Het restaurant is gevestigd in een prachtige boerderij. Hoewel Loetje beroemd is om zijn biefstukken met frites, eet ik altijd zeetong.”

Lieve Dochters “Wij prijzen ons gelukkig met onze dochters Sabine en Anne-Marie. Dochters die altijd voor ons klaar staan. Beiden hebben een hart van goud.”

Twee fantastische dames “Ik heb twee fantastische dames in de zaak staan, die mij perfect ondersteunen. Marie-José en Diny weten als geen ander hoe zij met klanten moeten omgaan. Het zijn dames waar ik mijn zaak met een gerust hart aan kan toevertrouwen.”

Tip voor een inkoper “Kijk nooit op de order van een ander. Dat leidt alleen maar af en is niet goed voor de business. Je moet je eigen inkoopbeleid bepalen.”

Irritant “Irritant zijn mensen die het alleen maar over zichzelf hebben en niet geïnteresseerd zijn in een ander. Het meest irritante in een gesprek vind ik als men niet meer weet wat je zojuist hebt gezegd. Dat is een overduidelijke vorm van desinteresse.”

Onmisbaar in het leven “Muziek, dansen en wijn. Drie onmisbare aspecten van het leven.”

Heimelijk genoegen “Ik lees graag de krant op het toilet. Echt een moment voor mezelf.”

Stijlicoon “Een stijlicoon heeft men niet nodig. Je moet zelf je stijl bepalen en niet na-apen.”

Wondermiddel “Ik verkoop in mijn zaak het wondermiddel Tenemoll. Dit wasmiddel reinigt voorzichtig en grondig. Geen vlek te gek voor Tenemoll.”

Lelijk “Ik vind het lelijk als vrouwen hun haar niet op tijd laten verven en rondlopen met uitgroei. Een toupet vind ik buitengewoon lelijk. Mannen met een toupet krijgen van mij geen zoen.”

Griepcocktail “Ik slik nooit medicijnen. Als ik denk dat ik de griep krijg, dan maak ik een griepcocktail. Verwarm het sap van twee citroenen, voeg een flinke scheut cognac en suiker toe. Drink dit voor het slapen gaan op en kruip gelijk onder de wol. De volgende morgen ben je weer zo fris als een hoentje.”

Geen kerkrat “Ondanks tegenslagen, ben ik toch gelovig gebleven. Ik ben echter geen kerkrat.”

Opvoedingstip “Je moet altijd met je kinderen in gesprek blijven. Daarnaast moet je ze het gevoel geven dat ze met alles bij je terecht kunnen. Alleen zo los je eventuele problemen op.”

Levensmotto “Het leven is als een veldboeket. Pluk de dag en maak het leven kleurrijk.”

Vorig artikelWeertenaar Stefan Wolter vanavond in eerste halve finale LVK 2019
Volgend artikelDerde muurschildering Philips van Horne in centrum Weert