Mini-symposium ‘Philips van Horne – Malawi’

WEERT – In het kader van het 50-jarig jubileum van de Philips van Horne organiseert de jubileumcommissie op zaterdag 15 december in Theater de Huiskamer een minisymposium over ‘Philips van Horne, de Derde Wereld (en Malawi in het bijzonder…)’. Dit minisymposium is een van de vele activiteiten in het jubileumjaar van de school.

De bijeenkomst vindt plaats in de theaterzaal van Theater de Huiskamer aan de Wilhelminasingel van 14.00 tot ca. 16.30 uur en is gratis toegankelijk. Reserveren is echter noodzakelijk vanwege het maximale aantal van 150 toegestane personen.

Reserveren
Reserveren / aanmelden (gratis entree) via: info@philipsvanhorne50.nl of via www.theaterdehuiskamer.nl. Kaartjes worden toegewezen op volgorde van aanmelden. Indien er nog plaats is, kan men zich ook op de dag zelf (op zaterdag 15 december) aanmelden bij de dagkassa in het theater.

De Philips van Horne heeft vanaf de start in 1968 een open oog en een warm hart gehad voor de problematiek van de Derde Wereld. Vanaf 1985 tot en met 2014 is er zelfs sprake van jaarlijks terugkerende acties voor projecten van (oud-)leerlingen en (oud-)personeelsleden die in ontwikkelingslanden werken of gewerkt hebben. In dit jubileumjaar steunt de Philips van Horne  de Chipala-school ineen krottenwijk in Lilongwe, Malawi.

Oud-leerlingen
Diverse oud-leerlingen die in het verleden onderwijsprojecten hebben aangevraagd, zullen als gast aanwezig zijn: Eric Vrijsen (Bolivia), Mart van de Mortel (Jemen), Rob Weekers en Hans Fuchs (Tanzania), Joost Leenders (Laos), Dominique de Hoog (Nepal), Eline van de Kam (Kenia) en Najla Sarai (Afghanistan).

Het programma
13.30 uur: inloop In het theatercafé
14.00 uur: opening en welkomstwoord door Jan Leenders, lid van de jubileumcommissie en lid van de werkgroep ‘Philips van Horne en Derde Wereld’; Welkom ook aan oud- (‘Derde Wereld’) leerlingen. Voorstellen oud-leerlingen…
14.10 uur: Thérèse Huijbregts en Jan Leenders: ‘Over kleinschalige projecten in Malawi’ en informatie over het ‘Chipala’ jubileumonderwijsproject in Lilongwe (via PowerPoint). Kort interview met eregast pater Jos Kuppens over zijn werk als directeur van het Centre for Social Concern in Lilongwe.
14.35 uur: Prof. Dr. Bart Verspagen (hoogleraar Internationale economie in Maastricht) over: “Armoede en de effecten van ontwikkelingshulp: hoe meten we dat?”.
14.50 uur: Tjeu Rietjens (huisarts) en Ineke Takken (echtgenoot van huisarts Jan Takken, Stramproy) over hun ervaringen tijdens hun  verblijf in het zuiden van Malawi
15.10 uur: Dr. Mirjam Vossen (communicatiedeskundige; journalist): ‘Welk verhaal over armoede ín ontwikkelingslanden (in Malawi) wordt door de media verteld…’
15.30 uur: Korte pauze
15.55 uur: Interview met Bert van Dijk over de ‘Tokyo marathon’; vragen aan de sprekers; discussie.
16.30 uur: Conclusies en afsluiting.

Voor steun aan de het Van Horne onderwijsproject, de Chipala-achool in Malawi:

NL26 INGB 0662 9692 35 t.n.v. LVO Philips van Horne o.v.v. ‘Project Malawi’