Onthulling ruiterstandbeeld Philippe de Montmorency

Ruiterstandbeeld Philippe de Montmorency | Foto: Bob Strik

NEDERWEERT – Vandaag werd het ruiterstandbeeld van Philippe de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert onthuld bij bronsgieterij Jos Boerekamps in Nederweert. Het ontwerp van kunstenaar Jos Dirix uit Neer meet 2,6 m hoog en is 1000 kg zwaar.

Binnenkort draagt de kunstenaar het kunstwerk officieel over aan de Stichting Ruiterstandbeeld Philippe de Montmorency, initiatiefneemster van dit bijzondere project.  Stichtingsvoorzitter Frank Heijckers: ‘Het eerste ruiterstandbeeld van Limburg is een feit. Trouwens, in heel Nederland zijn ruiterstandbeelden een zeldzaamheid.’ De realisatie van het standbeeld kwam eerder dit jaar in versnelling, nadat de in Weert wonende industrieel ondernemer Ruud Koppens (ETF Nederweert) zich garant had gesteld voor de ontbrekende financiële middelen.

Onthulling en tournee
Begin 2019 wordt het ruiterstandbeeld officieel onthuld in Brussel, de plaats waar Philippe de Montmorency, graaf van Horn samen met Lamoraal van Egmont in 1568 werd onthoofd. Vervolgens gaat het op tournee langs andere plaatsen in Europa die betekenis hadden voor of in het leven van Philippe. Hij was immers niet alleen heer van Weert (en Nederweert), ook graaf van Horn (gemeenten Leudal en Kinrooi), heer van Breugel (Grote Brogel bij Peer), heer van Kortessem, heer van Altena, heer van Nevele en erfvoogd van Thorn. ‘We hebben al veel aanvragen van musea en gemeenten om het beeld tijdelijk ten toon te stellen’, aldus Frank Heijckers. ‘Het biedt ook mooie gelegenheden om de historische contacten met deze plaatsen op cultureel gebied weer eens aan te halen’, vult wethouder Geert Gabriëls aan van de gemeente Weert, die 2018 uitriep tot het Van Hornejaar en die na schenking door de stichting eigenaar wordt van dit bronzen monument.

Weert
Het ruiterstandbeeld zal in Weert een definitieve plaats krijgen op de voorhof van het voormalig kasteel Nijenborgh aan de Biest. Dit gebeurt naar verwachting medio 2020, nadat hier eerst een bedrijfsverhuizing heeft plaatsgevonden plus herinrichting van de voorhof als kasteeltuin. Het gemeentebestuur hoopt dat dit eigentijdse gedenkteken de Weertenaren en alle bezoekers van Weert een permanente link gaat bieden met de historische adel van Van Horne, de hippische ambities van Weert en het geslaagde Van Hornejaar. Peter Korten, voorzitter van de Weerter geschiedenisvereniging De Aldenborgh: ‘Ons gezelschap bestaat over enkele maanden 80 jaar. Zó lang leven al plannen voor de realisatie van een dergelijk beeld. Het is geweldig dat dit nu eindelijk is gelukt en ook nog in de vorm van een heus ruiterstanderbeeld.’

Voor meer informatie over de Graven van Horn en Weert, bekijk de website www.weertvanhornestad.nl

Burgemeester Jos Heijmans plaatste via Twitter onderstaande foto’s.