Internationale Vogelshow in Meijel

MEIJEL – Na veel voorbereiding, met een grote inzet is vogelvereniging Meijels Pracht er in geslaagd ook dit jaar weer vele topkwekers, waaronder wereldkampioenen uit Limburg, Brabant, Gelderland, maar ook uit Duitsland en Belgie naar Meijel te halen. 1764  vogels bevolken op 27 en 28 oktober de grote zaal  van gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2 in Meijel.

Deze vogels zijn met veel zorg en toewijding gekweekt. Weken van voorbereiding heeft het gekost om de vogels in een topconditie te brengen en hen te laten wennen aan de nieuwe kooi waarin ze zich aan de keurmeesters zullen presenteren. Dit vraagt een grote inzet van de kweker van de diertjes. Er ontstaat een hechte band tussen mens en dier. De vogels wennen heel snel aan de persoon die hen dagelijks verzorgt. Op deze show zullen de vogels dat laten zien.

Keurmeesters
De keurmeesters, allen specialisten op hun eigen terrein, zullen de vogels op hun kwaliteiten beoordelen. Elke vogel moet aan bepaalde standaardeisen voldoen die vooraf door een technische commissie van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers zijn opgesteld. Elke vogel heeft zijn eigen raskenmerken; kleur, vorm,  grootte, houding, frisering enz. Daarnaast is het belangrijk dat een vogel in een topconditie is en dat er geen enkele beschadiging mag zijn aan bijvoorbeeld nageltjes of in het verenkleed. Bij een optimale verzorging zal dat alles perfect  zijn. Dat is dan ook de uitdaging voor de liefhebbers en dat willen ze met elkaar vergelijken op deze show. Het is een hele concurrentieslag met mede sportvrienden om te kijken wie daar het beste in is geslaagd. De hoogst geklasseerde vogels worden beloond met een kampioenschap in hun ras of soort.

Speciaalclubs
Zoals overal is er ook in de vogelsport een grote drang naar specialisatie.  Het is voor de vereniging altijd belangrijk zich ook speciaal te presenteren en wij zijn heel blij dat ons dat ook dit jaar weer gelukt is. Op deze show zullen zich maar liefst vijf speciaalclubs presenteren: de Nederlandse Kleurkanarie Club, speciaalclub vorm- en postuurkanaries van het rayon Limburg, de speciaalclub voor Australische prachtvinken en papegaaiamadines, de zebravinkenclub regio Limburg en de Japanse Meeuwen Club Limburg. Leden van een speciaalclub proberen steeds weer de kwaliteit van de vogels te verbeteren en de verzorging te optimaliseren.

Ledenwerving
Zijn er vogelliefhebbers in en rondom Meijel geïnteresseerd in het doen en laten van vogelvereniging Meijels Pracht? Kom dan gerust naar de vogeltentoonstelling en bestuur en leden geven graag uitleg.

Openingstijden vogeltentoonstelling
De tentoonstelling is open op zaterdag  27 oktober van 13.00 uur tot 22.00 uur waarna de lampen gedoofd zullen worden om de vogels in alle rust te laten gaan slapen. Op zondag 28 oktober is de zaal open van 10.00 tot 16.00 uur. Direct daarna zullen de vogels weer aan de inzenders worden teruggeven om weer naar hun vertrouwde omgeving te gaan.

Vorig artikelWethouder Gabriëls neemt stripboek over Weertenaar Willem van Heijthuijsen in ontvangst
Volgend artikel‘Wat een klootviolen’