De historie van de stad Weert komt tot leven!

WEERT – Wethouder Geert Gabriëls opent morgen, vrijdag 7 september, de Open Monumentendag Weert 2018. Het landelijke thema van de Open Monumentendag is dit jaar “In Europa”. Weert heeft dit jaar uitgeroepen tot Van Hornejaar.

De gemeente Weert koos als thema voor de Open Monumentendag “Van Horne in Europa”; Philippe de Montmorency, graaf van Horn en Heer van Weert van Horne reisde immers door heel Europa.

De rijke historie van de stad Weert komt tot leven!
De opening vindt plaats op vrijdag 7 september om 11.00 uur in de Paterskerk (Biest 43). Als feestelijke handeling onthult wethouder Gabriëls een informatief monumentenbordje voor de Paterskerk. Dit is de eerste in een hele serie in Weert. Op het monumentenbordje staat een QR-code die direct linkt naar meer informatie. Deze bordjes een initiatief van Bart Maes van Artis Communicatiebureau en worden gefinancierd door stichting BIZ Vastgoed Binnenstad Weert.

Vandaag zijn de eerste 17 monumentenbordjes op panden in Weert geplaatst. Deze bordjes zijn voorzien van een QR-code die uitkomt op de website www.weertinkaart.nl Deze website geeft de gebruiker de mogelijkheid een persoonlijke erfgoedroute te genereren langs de vele bekende en onbekende erfgoedpunten die Weert rijk is. Artis Communicatiebureau ontwikkelde de responsive website.

“Erfgoed vertelt het verhaal van ons verleden”, zegt Sebastiaan Witte, penningmeester van stichting BIZ Vastgoed Weert. “Het zegt ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Met deze website hebben we een nieuwe, innovatieve manier gevonden om dat verhaal te vertellen en door te geven.”

Highlights van de stad
De website ontwikkeld voor de smartphone is zowel interessant voor toeristische bezoekers, die graag de highlights van de stad bezoeken, als voor Weertenaren, die nieuwe, voor hen onbekende erfgoedpunten willen ontdekken. De website biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf het beginpunt en de afstand van een wandelroute te bepalen. Daarbij kunnen ze eenvoudig selecteren welke bezienswaardigheid ze interessant vinden. Alle rijks- en gemeentelijke monumenten zijn opgenomen. Bij een aantal panden komen bordjes met een verwijzing naar de website met meer achtergrondinformatie. Dankzij de website transformeert de stad dus in een openlucht museum.

Elke route is anders
Met de themakeuze van de gebruiker genereert de website uit een database een overzichtskaart die aansluit op de wensen van de gebruiker. Zo wordt een mooie wandeling door Weert erg gemakkelijk en is elke route anders. De website wordt in de toekomst uitgebreid met extra thema’s zoals de Gouden Eeuw van Weert en de Tweede Wereldoorlog. BIZ Vastgoed gaf Artis Communicatiebureau de opdracht om de website voor het erfgoed in Weert te ontwikkelen. Op deze manier wordt gemakkelijk en snel inzicht gegeven in de (cultuur)geschiedenis. Sebastiaan: “In de Visie op het Stadshart die door de gemeente Weert is opgesteld, is historie het leidmotief. Daar sluiten wij graag op aan. Er is enorm veel moois op historisch gebied. Dat willen we laten zien!”

Open Monumentendag
Het programma van de Open Monumentendag in Weert is weer gevarieerd en met diverse primeurs. Bij veel monumenten en activiteiten staat de familie Van Horne centraal. U ontvangt na de opening het programmaboek voor 8 en 9 september. Meer informatie vindt u in het persbericht dat u eerder heeft gehad, zie www.weert.nl/Open-Monumentendag-8-en-9-september.

 

Vorig artikelRestaurant Bregje vestigt zich op de Oelemarkt in Weert
Volgend artikelNS Hartje stad: Stap eens uit in Weert!