Aantal aanrijdingen met wilde zwijnen in Limburg blijft toenemen

REGIO – In de afgelopen zes jaar zijn de geregistreerde aanrijdingen met wilde zwijnen binnen de provincie Limburg toegenomen, omdat op steeds meer plekken steeds meer wilde zwijnen voorkomen. Waar er in 2012 nog 14 aanrijdingen plaatsvonden, waren dat er vorig jaar 61.

De afgelopen jaren stijgt het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen gestaag. Dat blijkt uit een overzicht van het aantal gedode wilde zwijnen, het aantal verkeersongevallen en dood gevonden zwijnen in Limburg in de periode 2012 t/m 2017.

 

Leefgebieden
In Limburg bevinden zich twee leefgebieden voor wilde zwijnen, de Meinweg en het Meerlebroek. In het leefgebied op de Meinweg wordt een goede leefruimte geboden aan zo’n 60 wilde zwijnen. Buiten de leefgebieden geldt in de provincie formeel een nulstandbeleid, wat betekent dat deze soort buiten het leefgebied in principe als er sprake is van dreigende schade geschoten mag worden tot de stand lokaal “nul” is.

Toename
Redenen hiervoor zijn onder andere de schade aan de landbouw, de risico’s van een uitbraak van een dierziekte en de risico’s voor verkeersongevallen. In Limburg neemt het aantal wilde zwijnen in het nulstandgebied al jaren toe. Dat blijkt uit het toenemende aantal geschoten dieren van de laatste jaren en uit veldwaarnemingen van jagers en boeren. Redenen die worden aangedragen voor deze toename zijn onder andere de snelle reproductie, het grote aanbod aan voedsel, de zachte winters (waardoor bijna alle biggen overleven) en het binnendringen van wilde zwijnen uit de grensregio’s Duitsland en België.

Vorig artikelNieuwe uitbater voor stadscafé de Harmonie in Weert
Volgend artikelDuitser moet drie jaar de cel in voor steken met mes in Weert