1910, Kerktorenverplaatsing Bocholt

BOCHOLT – In 1910 werd de kerktoren van de Sint-Laurentiuskerk in Bocholt verplaatst. De bestaande kerk was te klein geworden en men streefde naar een kerkvergroting. De verplaatsing van de kerktoren leek hierin een praktische oplossing. De bestaande toren uit 1411 kon behouden blijven en men diende enkel de vrijgekomen ruimte uit te bouwen.

De torenverplaatsing werd uitgevoerd door aannemer Albert Morglia en ingenieur Henry Weiss. De toren werd 9,40 meter vooruit geschoven. Hoewel de voorbereidende werken al begin mei gestart waren, werd de feitelijke verplaatsing amper in een paar weken gerealiseerd. Een dergelijk ondernemen zou ook nu nog steeds een huzarenstuk zijn. Maar meer dan honderd jaar geleden was het beslist opmerkelijk. Deze verplaatsing werd dan ook met veel belangstelling -ook uit Weert- gevolgd.

Vorig artikel1ste exemplaar flyer Vrienden van Eynderhoof uitgereikt
Volgend artikelPlannen voor horeca en recreatie bij landgoed Beauchamps (D’n Advekaot)