Stedenatlas Jacob van Deventer met plattegrond van Weert uit ca. 1570

WEERT | AMERSFOORT – Tussen 1545 en 1575 karteerde Jacob van Deventer de steden in de Nederlanden, waaronder ook Weert. Van 226 steden in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland zijn plattegronden door de beroemde Nederlandse cartograaf overgeleverd.

Op woensdag 4 april werd de Stedenatlas Jacob van Deventer gepresenteerd. In deze bijzondere publicatie van Uitgeverij THOTH zijn voor het eerst alle 226 stadsplattegronden van de 16e-eeuwse cartograaf gebundeld. Tot op de dag van vandaag vormen deze plannen een waardevolle bron om greep te krijgen op zowel de wording van steden als het huidige aanzien van de binnensteden. De stadsplattegronden bieden waardevolle informatie en vormen een belangrijke schakel tussen verleden, heden en toekomst. De stadsplattegronden worden geroemd om hun betrouwbaarheid, fraaie uitvoering en uniformiteit.

Op initiatief van Uitgeverij THOTH deden de Vlaamse hoogleraar historische cartografie Bram Vannieuwenhuyze (Universiteit van Amsterdam) en de Nederlandse stadshistoricus Reinout Rutte (Technische Universiteit Delft) vier jaar lang onderzoek naar het werk van Jacob van Deventer.

Over Van Deventers monsterproject is verbluffend weinig bekend. In het eerste deel van dit boek komen leven en werk van de cartograaf aan bod. De plattegronden van de 226 steden zijn in het tweede deel verrijkt met analysekaarten over de stadswording. Bijna alle steden ontstonden aan het water. Recente luchtfoto’s maken duidelijk in hoeverre de plattegronden van de steden die Jacob van Deventer tekende zijn veranderd. Het boek culmineert in een vergelijking van de plattegronden en een overzicht van de stadswording in de Lage Landen, dat handreikingen doet voor hedendaagse ontwerpen in oude binnensteden, in het bijzonder de aanpak van wateropgaven.

Weert ca. 1560-1570

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die bijdroeg aan de totstandkoming van de Stedenatlas Jacob van Deventer, zet zich ervoor in dat het erfgoedaspect als vanzelfsprekend wordt meegenomen bij ruimtelijke opgaven. Analyse van de omgang met water door de eeuwen heen op basis van kaartmateriaal maakt het mogelijk te begrijpen waar en waarom er op bepaalde plekken problemen met water ontstaan.

De kaarten in de Atlas van Jacob van Deventer dragen bij aan dit begrip en kunnen als basis dienen om de problematiek in de steden, veroorzaakt door klimaatverandering, het hoofd te bieden.

Stedenatlas Jacob van Deventer
AUTEUR(S) Reinout Rutte en Bram Vannieuwenhuyze
TAAL Nederlands
BINDWIJZE Gebonden uitgave
FORMAAT 28 x 34,5 cm
OMVANG 516 pagina’sILLUSTRATIES ca. 1500 illustraties in kleur
VERSCHENEN Verschijnt 4 april 2018
ISBN 978 90 77699 17 1
PRIJS € 99,50 (Na 4 juli 2018: € 119,50)

 

Vorig artikelDeze week valt de donatie-envelop van Weert Collecteert in de bus
Volgend artikelMolenaars Annamolen Keent zoeken Juniormolenaars