Pijnbestrijding door lachgas tijdens bevalling in Laurentius

ROERMOND – Zwangere vrouwen die onder leiding van hun eigen verloskundige in het Laurentius Ziekenhuis bevallen, kunnen vanaf nu gebruik maken van lachgas om de bevalling minder pijnlijk te laten verlopen. Lachgas is een middel dat snel verlichting biedt en veilig is voor moeder en kind. Bovendien kan de vrouw de bevalling bij volle bewustzijn meemaken. 

Iedere bevalling verloopt anders, maar zeker is dat een bevalling gepaard gaat met pijn. Soms is er behoefte aan pijnbestrijding. Voorheen moest de eerstelijns verloskundige de barende vrouw dan overdragen aan het ziekenhuis. Nu is het ook voor de verloskundigen mogelijk pijnstilling aan te bieden in de vorm van lachgas. Dat betekent dus geen nieuwe gezichten aan bed tijdens de bevalling.

Wat is lachgas?
Lachgas, ofwel Relivopan, is een mengsel van stikstof en zuurstof. Het wordt ingeademd via een masker. Een infuus prikken is dus niet nodig. Het lachgas wordt via de longen in het bloed opgenomen en vermindert de pijn al na een paar ademhalingen. Lachgas wordt meestal gebruikt tijdens de laatste fase van de ontsluiting om de scherpe kantjes van de heftigste weeën te halen. Tijdens het persen wordt de toediening van lachgas gestopt. Lachgas dankt zijn naam aan het vrolijke, ontspannen gevoel die het kan geven.

Veilige en snelle pijnstilling
In vergelijking met andere pijnbestrijdingsmiddelen heeft lachgas de minste bijwerkingen. Het is veilig voor de baby, al kan de moeder wel last hebben van bijwerkingen zoals misselijkheid en braken. Lachgas werkt heel snel en is ook snel weer uit het lichaam wanneer de toediening stopt. Bovendien geeft het de vrouw een gevoel van controle omdat ze het middel zelf kan toedienen.

Vorig artikelProvincie en gemeente Leudal ondertekenen overeenkomst herinrichten N280 Leudal
Volgend artikelArie Keur ontvangt Koninklijke onderscheiding