17 maart 1965: School te klein

ULO St. Eduarus Emmasingel - GAW Beeldbank L135

In de raadsvergadering van 17 maart 1965 wordt besloten twee leslokalen aan de Philips van Hornestraat voor de ULO-school St.-Eduardus ter beschikking te stellen. ULO staat voor Uitgebreid Lager Onderwijs.

Het pand, vooral bekend als de Verstraetenschool aan de Emmasingel, kan de leerlingenstroom niet meer aan. De vele bedrijven in de stad vragen om medewerkers met een ULO-diploma. Onder meer Philips en Smeets-drukkerijen zijn naarstig op zoek naar mensen met zo’n diploma. Leerlingen met een ULO-diploma worden gezocht voor functies met administratieve werkzaamheden.

Om tot de school te worden toegelaten moeten aspirant-leerlingen een toelatingsexamen afleggen. Bij welslagen kan de opleiding worden gevolgd.
Al in de loop van 1964 doet het gemeentebestuur onderzoek om te bezien of het huidige schoolgebouw kan worden uitgebreid. Voorwaarde daarbij is wel, dat er geen hoogbouw mag plaatsvinden.

Met ingang van het schooljaar 1965/1966 wordt het onderwijs op de ULO-school St.-Eduardus uitgebreid. Niet alleen nog het domein voor jongens, maar vanaf dat schooljaar hebben ook meisjes toegang. Bovendien start de opleiding MULO-A met en zonder wiskunde en middenstanddiploma. Daarnaast kan de opleiding MULO-B worden gevolgd.
Medio 1967 zijn in Weert vier ULO-scholen gevestigd. Naast ULO St.-Eduardus zijn dat ULO-pensionaat St.-Louis, ULO-Maria Mediatrix en ULO-Keent.
Uiteindelijk fuseren St.-Eduardus en ULO-pensionaat St. Louis en verzorgen dan het MAVO-onderwijs in de stad.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelEinde Festeynder en Festeynderplein
Volgend artikelCwartier wil oude stadhuis aankopen