Cwartier wil oude stadhuis aankopen

WEERT – Broedplaats Cwartier aan de Weerter Beekstraat nodigt vastgoedeigenaren en de gemeente uit om samen de winkelleegstand aan te pakken en een nieuwe dynamiek te geven aan de binnenstad. De succesvolle ‘community-formule’ van Cwartier, waarbij ondernemers in het voormalige gemeentehuis samen optrekken en elkaar versterken, kan de hele stad ten goede komen, stelt mede-initiatiefnemer Geerd Simonis.

Cwartier reikt vastgoedondernemers in Weert de hand

In nog geen drie jaar tijd is Cwartier in deze regio uitgegroeid tot een hotspot voor ondernemers in uiteenlopende disciplines. Het concept beantwoordt aan een grote behoefte bij kleine zelfstandigen en culturele en maatschappelijke organisaties. Bij Cwartier vinden zij een betaalbare werkruimte, midden in de stad. Een plek waar je elkaar makkelijk vindt, nieuwe zakelijke verbindingen legt en elkaar verder helpt. Flexibele (huur)afspraken en een all inclusive pakket, met onder meer een centrale balie op de begane grond, maken het plaatje voor de huurder compleet. Met ruim 75 bedrijven is bijna 90 procent van de beschikbare ruimten in het oude stadhuis inmiddels in gebruik. En de aanmeldingen blijven binnenstromen. “Uit onderzoek blijkt dat ondernemers de community als meerwaarde zien voor de ontwikkeling van hun bedrijf. En eigenlijk is dat ook niet zo vreemd. Het is veel fijner om met meerdere ondernemers in een gebouw te werken dan alleen”, zegt Geerd Simonis van C’magne, samen met John Jacobs en Brian Voesten van Skice mede-eigenaar van Cwartier.

Cwartier-methode

De Weerter broedplaats zoekt nu de samenwerking met de binnenstad. Geerd Simonis licht toe: “De Weerter binnenstad staat op het punt om van kleur te veranderen. Traditionele retailers verdwijnen. Ze maken ruimte voor nieuwe functies die het centrum een nieuwe dynamiek moeten geven. Hier willen we graag aan meewerken. Onze verantwoordelijkheid gaat namelijk verder dan de muren van Cwartier. Daarom nodigen we vastgoedeigenaren uit om samen een plan te gaan maken dat een oplossing biedt voor de winkelleegstand en de binnenstad de bestemming en allure geeft die past bij deze tijd.”

De Cwartier-methode kan volgens hem ook op andere plekken in de binnenstad worden ingezet. “Hiermee vergroten we de dynamiek in het centrum en bieden we meer ondernemers de kans om te profiteren van de voordelen van de community. Van samen ondernemen onder één dak naar samen ondernemen in de binnenstad. Daarnaast kunnen ondernemers die in Cwartier uit hun jasje groeien doorstromen naar een andere locatie in de binnenstad. Dat gebeurt nu al, maar dat zouden we door samen te werken nog veel meer kunnen faciliteren.”

Stadhuis aankopen

Cwartier heeft het voormalige gemeentehuis nu nog in bruikleen van de gemeente Weert. Om ondernemers ook in de toekomst een bruisende werkplek en een springplank te kunnen bieden, wil de broedplaats het gebouw, als de gemeente het pand zou willen gaan verkopen, graag aankopen. Hiermee borgt Cwartier haar functie en rol voor de verre toekomst in Weert.

Vorig artikel17 maart 1965: School te klein
Volgend artikelBelofte 2014: “Ontwikkeling van het buitengebied