Gevelfonds van start om uitstraling panden binnenstad Weert te verbeteren

Gevelfonds draagt bij aan de verbouwing van de voormalige Smeets drukkerij in Weert

WEERT – Sinds kort is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor gevelverbetering in de binnenstad. Het Gevelfonds telt € 300.000,-. Met het geld wil de gemeente Weert een helpende hand bieden bij het aantrekkelijker maken van gevels in de binnenstad. Drie projecten zijn nu in uitvoering: Stationsstraat 16/16A, Kasteelplein 2 en Markt 15. In het fonds zit nog voldoende ruimte voor nog veel meer projecten.

Historisch karakter
De bedoeling van het Gevelfonds is om eigenaren en gebruikers te stimuleren om hun gevels een facelift te geven. Dat kan op verschillende manieren: door ze terug te brengen in de oorspronkelijke structuur, door gevels aan te lichten of door ze te vergroenen. Wethouder Frans van Eersel: “De binnenstad van Weert is een gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Gevelverbeteringen dragen bij aan de versterking van het historisch karakter van de stad. Een goed gevelontwerp is er één die past in de historische omgeving.”

Gevelfonds
De subsidie geldt voor gevels van hoofdgebouwen in de binnenstad die aan openbaar gebied liggen. Zowel eigenaren als gebruikers van panden kunnen een aanvraag indienen. Degene die de kosten van gevelverbetering betaalt, krijgt de subsidie. Per bouwkundig pand is een subsidie van maximaal 50% van de subsidiabele kosten mogelijk met een maximum van € 20.000,-. Uitgangspunt is een gemiddelde historische gevelbreedte van zes meter. Bij bredere panden is het maximum per aanvraag € 40.000,-.

Aanvragen
Totaal zijn nu vijf aanvragen ingediend. Twee zijn nog in behandeling. Met de drie nu toegekende projecten is € 107.318 gemoeid. Met de provincie Limburg is een overeenkomst aangegaan voor het plan voor de versterking van het stadshart van Weert. De provincie heeft hiervoor € 3.075.000,- beschikbaar gesteld. De € 300.000,- voor het Gevelfonds is hieruit afkomstig.

Inspiratie en aanvragen
Wie in aanmerking voor een bijdrage voor gevelverbetering wil komen, moet daarvoor uiterlijk 31 december 2018 schriftelijk opdracht geven. Vooraf moet de subsidie zijn aangevraagd en de werkzaamheden moeten voor 1 juli 2019 zijn afgerond. Iedereen met plannen voor gevelverfraaiing kan inspiratie vinden in oude foto’s van Weert via de digitale studiezaal van het Erfgoedcluster http://studiezaal.erfgoedhuisweert.nl en in de diashow bij de monumenten op www.erfgoedhuisweert.nl/Monumenten-Weert. Heeft u vragen over het Gevelfonds? Neem contact op met Joke Jongeling via [email protected]. Aanvragen kunt u indienen via [email protected]. Het formulier hiervoor vindt u op de website www.weert.nl/gevelfonds.

 

Vorig artikelZangvereniging Creatura zingt de Paaswake in de Paterskerk
Volgend artikelWeer successen voor Fresh Allstars breakdancers