16 januari 1931: Autozegening op de Markt

Deken Souren - GAW Beelbank 5467

In weekblad Kanton Weert van 16 januari 1931 staat een artikel over de autozegening op de markt. Dit gebeurt op zondag 11 januari door deken Souren.

Op initiatief van de ‘commissie voor het organiseren van autoritten voor ouden van dagen’ vindt voor het eerst een zegening van auto’s en motoren plaats. De hoogmis van die ochtend wordt opgedragen aan de heilige St.- Christoffel. Deze is de patroonheilige van onder meer de reizigers en alle verkeersdeelnemers, maar ook is hij de beschermheilige tegen besmettelijke ziekten.

Onder grote publieke belangstelling volgt eerst een algemene zegening. Daarna gaat deken Souren elk voertuig langs. Daarbij wordt aan iedere bestuurder van een motorvoertuig een ’formulier der zegening’ en het kerkelijk reisgebed uitgereikt.

Maar liefst 115 voertuigen worden door Souren gezegend. Een succes volgens de krant.
De zegening is overigens niet gratis. De totale opbrengst bedraagt iets meer dan 63 gulden. Na aftrek van de kosten, circa 17 gulden voor advertenties en drukwerk, ontvangt de deken een bedrag van 23 gulden. De rest, ook 23 gulden, wordt gestort in het Deken Haenenfonds.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelVVD CRANENDONCK PRESENTEERT PROGRAMMA 2018-2022
Volgend artikelThemabijeenkomst: Jong en Ondernemend