Waardevolle bomen beschermd tegen de bever

ROERMOND – De gemeente Roermond gaat waardevolle park- en laanbomen maar ook landschappelijk waardevolle bomen beschermen voordat bevers aan bomen gaan knagen. Ze worden voorzien van een beschermend raster of van strijkpasta.

De vele wateren in Roermond zorgen voor een geschikt leefgebied voor de bever. De bever is een beschermde diersoort. Het is verboden bevers te vangen of opzettelijk te verstoren. Rustplaatsen van deze dieren mogen niet beschadigd of vernield worden.

In de winterperiode voedt de bever zich voornamelijk met twijgen en boomschors van omgeknaagde bomen of grote struiken. In de zomer eet de bever meer kruiden en waterplanten. In deze periode is er minder knaagschade aan bomen. De laatste jaren laat de bever zich ook steeds meer in het stedelijk gebied of in de buurt daarvan zien.

Toename van bevers
Het aantal bevers is de laatste jaren toegenomen. Bevers zijn waargenomen in tal van waterrijke gebieden in Roermond zoals bijvoorbeeld de Maasnielderbeek en het Nationaal Herdenkingspark Roermond. Tot nu toe heeft de gemeente op enkele plaatsen bomen beschermd tegen knaagschade door middel van het aanbrengen van strijkpasta op de stam. Deze pasta is onzichtbaar na het opdrogen.

Afgelopen jaren is gebleken dat het aanbrengen van strijkpasta arbeidsintensief is en vaak herhaald moet worden. Ook is op steeds meer locaties knaagschade waargenomen waardoor meer bomen beschermd moeten worden. Een meer duurzame methode voor bescherming tegen knaagschade is het aanbrengen van een beschermend raster rondom de stam van bomen. Dit raster kan jaren blijven staan. Niet op alle plekken is een raster gewenst, daarom kan plaatselijk ook gekozen worden voor bescherming door middel van het aanbrengen van strijkpasta.

Vorig artikelKerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 organiseert Silvesterconcert
Volgend artikelErfgoedtocht Smeetshof: de Dodendraad leeft