Erfgoedtocht Smeetshof: de Dodendraad leeft

BOCHOLT/WEERT – De smokkeltocht van Bolle Jan in 1916 met 850 schapen via de Duitse Dodendraad en het moeras van het Wijffelterbroek blijft een tot de verbeelding sprekend verhaal. Zo bleek zondag  tijdens twee erfgoedwandelingen langs de grillige, waterrijke grens tussen Smeetshof aan de rand van Bocholt en Weert.

De tocht door het voormalig Niemandsland bij Natuurpunt Smeetshof begon aan de bedding van de lang vergeten, voormalige Weertbeek, een kunstmatige beek die als levensader bijna zeven eeuwen lang bepalend is geweest voor het gezicht en de ontwikkeling van het stadje Weert. Van iets latere datum zijn de diverse waterwerken en smokkelpaden door en langs het Wijffelterbroek en de Bocholtergraven. Bij de ruïne van het voormalig smokkelcafé Cyrenaica deed de kleinzoon van Fiel Ooms uit de doeken welk een smokkel en ruilhandel hier in het verleden heeft plaatsgevonden.

Verhalen
Volgens de verhalen lag hier aan de rand van het broek ooit het best lopend café van Bocholt. Verder was er de nodige aandacht voor de opgraving van de Bocholtergraven, een landweer uit 1400 op een drielandengrenspunt en medicinale bloedzuigers (Echele) die hier tot het begin van de 20ste eeuw werden gehouden voor de handel. Tenslotte kwamen de nodige conflicten over water, ‘het heyen en weyen’  en andere grensgevallen aan de orde. De mix van mist, te beleven modder en kleurrijke verhalen: dat maakte deze biografie compleet, zo liet een dankbare wandelaar weten.

Vorig artikelWaardevolle bomen beschermd tegen de bever
Volgend artikelJuist495 presenteert kandidatenlijst