Overlast van ratten?

NEDERWEERT – Via nederweert.nl- Ongedierte kan voor overlast zorgen en ziektes verspreiden. U kunt daar zelf iets aan doen. Hoe…? Door bijvoorbeeld voedsel rond het huis waar kleine knagers als ratten en muizen dol op zijn, op te ruimen. Signaleert u ratten, meld dit dan altijd. Onderstaand geven we u meer tips.

Houd volières muis- en ratdicht. Ruim voer in kippenhokken en volières dat niet meteen opgegeten wordt, op. Voer kippen minimaal. Het komt toch vaak voor dat er veel te veel voer voorradig is, volgens de gemeentelijke ongediertebestrijder.

Strooi geen etensresten buiten en gooi ze ook niet op een composthoop (alleen tuinafval).
Voer vogels alleen bij als het vriest. Ruim afgevallen fruit (van appels en perenbomen) op. Bij vraatsporen fruit onmiddellijk weghalen.

Wees in het najaar ook alert op vraatsporen aan kiwi’s, druiven en passievruchten.
Let bij het bewaren van noten op dat uw voorraad geen voedselbron wordt.
Stapel openhaardhout zodanig dat de achterzijde geen nestplaats wordt (bijvoorbeeld op pallets).

Zorg ervoor dat ongedierte niet de woning kan binnen dringen. De ventilatieopeningen in spouwmuren afdichten met gaas of ventilatieroosters voorkomt dat niet alleen ratten, maar ook muizen kunnen binnendringen. Voorkom begroeiing aan gebouwen. Ratten en muizen kunnen vrij gemakkelijk via klimop omhoog klimmen. Door de beplanting vrij van de muren te houden, voorkomt u dat ratten en muizen omhoog kunnen klimmen.
Deskundigheid vereist

De bestrijding van de zwarte/bruine rat vereist specifieke deskundigheid en ervaring en is per situatie verschillend. Een verkeerde aanpak kost tijd en/of geld, maar heeft geen of onvoldoende effect. Voor het bestrijden van ratten en muizen kunt u altijd klemmen zetten.

Wilt u met vergif werken? Dan adviseren wij u een deskundige ongediertebestrijder in te schakelen. U kunt hiervoor zelf een plaagdierbestrijdingsbedrijf bellen of de overlast telefonisch of digitaal doorgeven via het meldpunt openbare ruimte. De plaagdierbestrijder van de gemeente wordt dan ingeschakeld.

Treft u ratten aan? Dan graag altijd even doorgeven aan de gemeente. Dit kan telefonisch via 0495-677111 of via het meldpunt openbare ruimte.

Via nederweert.nl

Vorig artikelPresentatie definitieve ontwerp Kanaalpark Budschop
Volgend artikelOngeval op de Ringbaan-oost