Limburgse gemeenten zoeken jonge Cyber Agents in strijd tegen cybercriminaliteit

Foto via Weert de Gekste

Om de strijd tegen cybercriminaliteit van een extra impuls te voorzien zetten veel Nederlandse gemeenten HackShield in: een educatieve cybersecurity game met als doel kinderen en hun omgeving weerbaarder te maken tegen online gevaren. Op initiatief van RIEC Limburg en de Taskforce Cyber Limburg gaan vanaf september ook zeventien Limburgse gemeenten op zoek naar kinderen die Cyber Agent willen worden.

Door het spelen van het spel leren kinderen als Cyber Agent online gevaren sneller te herkennen. Via verschillende routes met bijbehorende vragen en uitkomsten kiezen ze oplossingen voor digitale problemen zoals cyberpesten en phishing. Ook worden ze gestimuleerd hun kennis over online gevaren door te geven aan ouders, familie, vriendjes en vriendinnetjes.

Al zo’n 90.000 kinderen in Nederland speelden het spel. Daar komen vanaf september ook kinderen uit zeventien Limburgse gemeenten bij. Belangrijk, want cybercriminaliteit is de snelst groeiende vorm van criminaliteit ter wereld.

Belang van cyberweerbaarheid

Céline Snijckers is ketenregisseur Cyber van het RIEC Limburg, een samenwerkingsverband tegen ondermijnende criminaliteit dat de Limburgse gemeenten ondersteunt bij het uitrollen van de HackShield campagne. Volgens haar is cyberweerbaarheid de essentiële bescherming van onze digitale toekomst. “Het bouwen van een veilige online wereld begint bij de jongste generaties – zij zijn de stevige fundamenten waarop we een robuuste en veerkrachtige (digitale) samenleving kunnen opbouwen.” Sylvia Laurensse van het cybercrimeteam van Politie Limburg bevestigt dit. “Van bankhelpdeskfraude tot sextortion. De impact van cybercrime kan enorm zijn. Daarom is bewustwording onder kinderen zo belangrijk. Niet alleen voor hun eigen bescherming, ook voor die van hun omgeving.”

Belangrijke rol voor scholen en gemeenten

Samen met de scholen, die een compleet lesprogramma tot hun beschikking krijgen, spelen de deelnemende gemeenten een belangrijke rol in dit project. Zo zijn er naast de algemene oproepvideo voor heel Limburg ook lokale video’s waarin burgemeesters basisschoolkinderen van de groepen 6, 7 en 8 uit hun gemeente oproepen om Cyber Agent te worden. De game is zo opgezet dat kinderen uit verschillende gemeenten onderling doorlopend lokaal en regionaal een competitie spelen. Die levert elke paar weken een nieuwe winnaar op. Burgemeesters kunnen de kinderen aanmoedigen en na enige tijd huldigen om ze extra te motiveren.

De officiële aftrap vindt plaats op 14 september, maar kinderen kunnen zich vanaf vandaag al inschrijven op www.joinhackshield.com. Het spel kan bijvoorbeeld op school, in de bibliotheek of thuis gespeeld worden.

Aftrap in Weert

In 2021 was Weert de eerste Limburgse gemeente waarin gezocht werd naar jonge Cyber Agents. Bekijk hier de oproepvideo: https://www.youtube.com/watch?v=TVad4S7_YOs

Vorig artikelRondleiding Paterskerk in Weert
Volgend artikelKermis Weert: gezellige kermis in de binnenstad!