Rondleiding Paterskerk in Weert

WEERT – Dompel jezelf onder in een wereld van geschiedenis en spiritualiteit met een exclusieve rondleiding door de eeuwenoude monumenten van Weert. Verken het klooster, de kerk en de werkmanshuizen van de Minderbroeders Franciscanen. Wandel In de voetsporen van de heiligen en edelen, we onthullen verhalen en geheimen achter deze prachtige locatie. Ontdek onbekende en verborgen plekjes, die zelfs Weertenaren vaak over het hoofd ziet. Laat je meevoeren door de tijd en ervaar de sfeer van deze bijzondere plekken. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, geschiedenis of spiritualiteit, onze rondleiding biedt een unieke en verrijkende ervaring voor iedereen. Vergezel ons op deze fascinerende ontdekkingsreis en laat je inspireren door het rijke verleden en de schoonheid van dit middeleeuws rijksmonument.

Op zondag 17 september is er rondleiding in de Aldenborgh  (de donjon (=versterkte woontoren) van de graven van Horne) de huidige Paterskerk. De wandeling start in de grote kerk met een korte presentatie over geschiedenis van de kerk en de aanwezige grafkelders van de graven van Horne.  Aansluitend brengen we een bezoek aan de onlangs ontdekte grafkelder met daarin een mergelstenen muur, een fundament van kasteel de Aldenborgh. Via de kerk, met het neogotisch monument voor de twee Weerter heiligen Hieronymus en Antonius, Martelaren van Gorcum die in 1572 (450 jaar geleden) werden gemarteld en vermoord, lopen we richting kapel / priesterkoor. Boven de koorafsluiting, een geschenk van Jan van der Croon, is een orgelkas zichtbaar. Dit orgel is destijds gebouwd door Van Dinter in 1851. In 1864 bouwde dezelfde firma een rugwerk voor het orgel. In 1921 bouwde de Weerter orgelbouwer Vermeulen een nieuw orgel in de bestaande orgelkas aan de hoogkoorzijde.

Het (priester)koor heeft een 17de eeuws barok hoogaltaar met een verwisselbaar altaardoek en achtergelegen kapellen (1930) en Portiuncula kapel (1652).  In deze kapel kon je op 2 augustus een Portiuncula-aflaat verdienen,, waarmee zielen uit het vagevuur werden verlost. Als bijkomende voorwaarden werd gesteld dat de verkrijger had gebiecht, de communie had ontvangen en het Onze Vader, het Weesgegroet en het Credo had gebeden. Van daaruit bezoeken we tuin met de voormalige werkhuizen en brouwerij ‘Het Slot’, gelegen aan de 13de eeuwse slotgracht (onderdeel van de Bocholterbeek).  Als afsluiting gaan we via een middeleeuwse wenteltrap naar de zolder die er uit ziet als een omgekeerd houten schip. Hier bekijken we de bouwsporen uit het verleden en de geheime schuilkamer van de minderbroeders franciscanen die tijdens de Franse Revolutie in gebruik was.

Van slechts 13 van de 57 middeleeuwse kloosters in Nederland is de kerk bewaard. Acht kerken worden nog voor de eredienst gebruikt, waarvan de Paterskerk in Weert de enige middeleeuwse kerk is die sindsdien onafgebroken door de minderbroeders Franciscanen wordt gebruikt. Het klooster is sinds 1997 in gebruik als verzorgingshuis en biedt plaats aan 66 bewoners. De rondleiding start op zondag om 11.00 uur, duurt ca 2 uur en kost € 15,- per persoon. Inclusief een ‘eigen’ kloosterbiertje na afloop.

Rondleiding Paterskerk, klooster en werkhuizen > https://www.weertzzz.nl/product/wandelingen/rondleiding-17-september-paterskerk/

Vorig artikelTijdelijke sluiting woning Herenstraat 185 in Weert
Volgend artikelLimburgse gemeenten zoeken jonge Cyber Agents in strijd tegen cybercriminaliteit