Gemeente Weert treedt harder op tegen inbrekers en drugshandel op straat

WEERT – Een inbraak in een woning, bedrijfsgebouw of drugsgerelateerde incidenten zijn altijd zaak van de politie. Vanaf 2 februari zet de gemeente extra bevoegdheden in om personen die hiervan worden verdacht te kunnen aanpakken.

Behalve een sanctie vanuit de politie (afhankelijk van het strafbaar feit een waarschuwing, boete of gevangenisstraf) kan de gemeente vanaf nu ook een dwangsom opleggen. Een dwangsom is geen boete. Het verschil is dat een dwangsom pas bij de tweede overtreding wordt geïnd. De dreiging van het opgelegde bedrag moet herhaling van de overtreding voorkomen.

Drugshandel op straat

Naast de politie kan de gemeente Weert voortaan ook optreden tegen drugsdealers op straat. Drugshandel op straat leidt tot overlast en een onveilig gevoel. Daarom heeft de burgemeester beleidsregels vastgesteld. In de regels staat dat de burgemeester een dwangsom van € 5.000,- kan opleggen. Deze dwangsom wordt door de gemeente opgelegd nadat iemand door de politie is aangehouden voor drugshandel op straat.

Drugs in woningen

De handel in verdovende middelen vanuit een woning, het hebben van een hennepkwekerij of drugslab wordt al langere tijd aangepakt door de gemeente Weert. Op basis van het Damoclesbeleid kan de burgemeester deze panden voor een langere periode sluiten. Dit gebeurt in de praktijk met enige regelmaat.

Inbrekerswerktuigen

Het aantal woninginbraken neemt de laatste tijd weer toe. De politie treedt hier tegen op en ook in de preventieve sfeer vragen zij hier aandacht voor. Inbraken hebben grote impact op de bewoners van een woning. De politie voert regelmatige preventie controles uit op straat. Informatie over personen die bijvoorbeeld opgepakt zijn en inbrekerswerktuig in hun bezit hebben, kan door de politie gedeeld worden met de gemeente. De gemeente kan met toepassing van de nieuwe beleidsregels optreden tegen deze personen. Hierbij geldt een dwangsom van € 2.500,-. Ook hierbij geldt dat deze wordt geïnd wanneer de persoon voor de tweede keer met inbrekerswerktuigen wordt aangetroffen.

Vorig artikelOpen wandeling ‘Nijenborgh-Aldenborgh’ in Weert
Volgend artikelTweede editie Springkussen Festijn in de Heuf in Panningen