RIVM: stookalert voor provincie Limburg

Afbeelding van (El Caminante) via Pixabay

Momenteel geldt er een stookalert voor provincie Limburg, dat meldt het RIVM. Het advies is om houtvuur uit te laten.

De weersomstandigheden zijn ongunstig waardoor rook blijft hangen. De rook is voor iedereen ongezond, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen & kinderen.

Over het stookalert

Het stookalert van het RIVM geeft per provincie advies op basis van weersverwachtingen en de luchtkwaliteit. Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving.

Voor een stookalert moet de situatie met ongunstige meteorologische condities voor een periode van tenminste 6 uur aanhouden en betrekking hebben op een gebied dat minimaal de helft van de provincie beslaat. Per provincie wordt aan de hand van de vastgestelde criteria bepaald of een stookalert afgegeven moet worden of niet. De criteria voor het stookalert zijn in afstemming met het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut)en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld. Het doel van het stookalert is stokers er op te wijzen dat de komende uren de omstandigheden zodanig zijn dat de verontreiniging vanuit de schoorsteen blijft hangen en overlast kan veroorzaken naar de omgeving. 

Gezondheidsklachten en (geur)hinder

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Vorig artikel26e MTB-tocht Wielerevenementen Leudal op tweede kerstdag
Volgend artikelOudjaarswedstrijd ReddingsBrigade Weert