Urnenveldwandeling met Weerter stadsgidsen

Heidevelden urnenveld Weerterbergen

WEERT – De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 14 augustus weer een open wandeling. Dit keer onder begeleiding van stadsgids Harrie Mennen.

Deze maand vindt de wandeling plaats in het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, gelegen op de Boshoverheide, aan de rand van Weert. Aanvang van de wandeling is om 14.00 uur. Het vertrekpunt is de parkeerplaats ‘Urnenveld’ aan de Trancheeweg, nabij spoorlijn Weert-Hamont.

Uniek

Op de Boshoverheide werden tussen 900 en 450 jaar v. Chr. (Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels.

Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen.

Maar ook de IJzeren Rijn komt aan bod, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt. Er is ook aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Budel-Dorplein.

Volgens de begeleidende stadsgids wordt het ‘een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders…’.

Informatie

Belangstellenden dienen zich wél aan te melden via: [email protected]. Het maximale aantal wandelaars is 20.

  • De wandeling duurt ca. 1,5 uur.
  • De kosten bedragen € 3,– p.p. (kinderen tot 12 jaar gratis)
  • De start is om 14.00 uur bij de parkeerplaats Urnenveld, langs de spoorlijn Weert-Hamont

Voor meer informatie ga naar: www.stadsgidsenweert.nl

Vorig artikelAvond4Daagse Altweerterheide
Volgend artikelMeedoen aan De Gezelligste Straat van Nederweert?