Regenscenario opening Kasteelpark Nijenborgh Weert

WEERT – Tijdens het pinksterweekend viert Weert de opening van Kasteelpark Nijenborgh. Vanwege de minder goede weersverwachting heeft de organisatie uit voorzorg enkele maatregelen genomen.

Zondag 5 juni start het programma met een openingssymposium in het Franciscus Huis. Sprekers worden afgewisseld door Kerkelijke harmonie St.-Joseph 1880 Weert, die onder andere het befaamde door Rob Goorhuis gecomponeerde ‘Van Horne’ speelt. Aansluitend vertrekken de aanwezigen doormiddel van een historische stoet over de Biest naar Kasteelpark Nijenborgh. Daar wordt het ruiterstandbeeld van de graaf op feestelijke wijze onthuld.

Scenario aanhoudende regen

Vanwege voorspelde weersomstandigheden heeft de organisatie ervoor gekozen ook een ‘regenscenario’ voor te bereiden. Het wordt technisch mogelijk gemaakt om een livestream met integrale uitzending van het symposium via de website www.stichting1568.nl te bekijken. Als het weer het niet toelaat om in stoet naar het park te lopen, presenteren de schutterijen met genodigden Prins Willem van Oranje, zijn echtgenote Anna van Buren en de weduwe van de Graaf zich in het Franciscus Huis. De onthulling van het ruiterstandbeeld vindt dan op afstand plaats, te volgen via de livestream en voor de aanwezigen op het grote scherm van het symposium. Uiteraard hoopt de organisatie dat het droog blijft, waarbij het oorspronkelijke programma aangehouden kan worden.

Overige activiteiten gaan zoals gepland door. Wel zijn er enkele extra schuilplekken in het park gecreëerd. Overdag is het historische kampement te bezoeken, waar in en voor de tenten diverse demonstraties plaatsvinden. ‘s Avonds vindt op het grote podium het muzikale verhaal ‘Nijenborgh – ‘n nów begin’ (van de makers van Rogstaekers de legende en Graaf van Horne de musical) plaats, gevolgd door bigband Dial24 en een spectaculaire vuurshow als finale. Maandag staat vervolgens in het teken van culturele en sportieve activiteiten, met onder andere een lasergamedoolhof en kanoën in de stadsgracht.

Het openingsweekend wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Weert, Provisus Stichting St.-Jozef en Stichting 1568. Het volledige programma is te vinden op www.stichting1568.nl.

Vorig artikelDerde editie NederWEET
Volgend artikelVrijwilligers gevraagd bij taallessen aan Oekraïners