Hoorcollege: Ode aan Oekraïne – vanuit Kyiv, Odesa en Lviv

WEERT – Kyjiv, Kiëv, Kyiv, Kiev – Odesa, Odessa, Odessos, Ades – Lviv, Lvov, Lwów, Lemberg, Lemberik, Leopolis – steden onder vele namen bekend. In dit hoorcollege vertelt Dr. P.B.M. (Peter) van Nunen, Rusland deskundige, over de rijke en veelal tragische geschiedenis van steden in Oekraïne. Op 25 mei 2022 van 20.00 tot 22.00 uur bij Bibliocenter Weert.

Multiculturele en multireligieuze bevolking

De geschiedenissen van steden in Oekraïne lopen langs grillige lijnen. Oekraïne was deel van het Kievse Roesj, van Polen-Litouwen, van het Russische, het Osmaanse en het Habsburgse Rijk, van de Sovjet-Unie, van nazi-Duitsland en van de landen die uit de puinhoop van de Sovjet-Unie ontstonden.

De steden in dit gebied kenden door die voortdurende machtswisselingen en grensverschuivingen een rijke, multiculturele en multireligieuze bevolking, bestaande uit onder anderen Polen, Oekraïners, Russen, Duitsers, Grieken, Albanezen, Armeniërs en Joden, die er allen eigen gebedshuizen bouwden. 

Oekraïne is deel van de regio die in de twintigste eeuw door het fascisme en het communisme in de tang genomen werd en daarmee de proeftuin waar twee dictators hun ideologieën zaaiden en de bevolking de catastrofale oogst moest binnenhalen.  

Welkom op een zoektocht naar het Europa dat opnieuw lijkt te verdwijnen achter een onoverkomelijke muur, achter niet-verkrijgbare visa, achter onmogelijk te reserveren hotels en achter onbegaanbare wegen. 

Dr. P.B.M. (Peter) van Nunen

Peter van Nunen (1951) volgde een opleiding tolk-vertaler (Russisch en Engels) en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland. 

Aanmelden

Meld je aan op www.bibliocenter.nl/hovo. De kosten bedragen voor Bibliocenter leden 10 euro en voor niet-leden 12,50 euro. Inloop is mogelijk vanaf 19.15 uur. Dit college is tot stand gekomen i.s.m. HOVO Limburg.

Vorig artikelDigitaal aangifte doen van geboorte in Weert
Volgend artikelSuccesvolle start voor Museum W in Weert