Een beter leven voor de kip én de boer’

WEERT – Alle verse kip in de schappen van Nederlandse supermarkten dient eind 2023 ten minste één Beter Leven-ster te dragen. Dit om het dier- en milieuwelzijn te verbeteren. Boeren Sander Saes, Jolanda van de Kruijs en Frans Princen hebben alle drie een pluimveehouderij in Weert waar zij vleeskuikens grootbrengen. Zij gaan flink investeren om hun stallen aan te passen volgens de nieuwe regels. “Ook wij willen het beste voor onze dieren”, aldus Sander.

Jolanda, Frans en Sander hebben alle drie een vleeskuikenbedrijf. Hier brengen zij kuikens groot, die vervolgens in de schappen van de regionale Nederlandse supermarkten terechtkomen. Momenteel liggen er in de supermarkten vleeswaren met verschillende keurmerken. “Klanten zien door de bomen het bos niet meer”, zegt Frans. “Daarom wordt er vanaf eind 2023 nog maar één keurmerk gehanteerd, namelijk het Beter Leven-Keurmerk.” Dit is een Nederlands keurmerk voor vlees, kip en eieren dat in 2007 werd gelanceerd door de Dierenbescherming. Hierdoor worden er nóg strengere voorwaarden gesteld aan het dierenwelzijn.  

Verbeteringen

De Weertse pluimveehouders hebben zich vol enthousiasme aangesloten bij dit initiatief en gaan het komende jaar hun bedrijf flink op de schop nemen om eind 2023 volledig aan de voorwaarden te voldoen. “Ook wij willen het beste voor de dieren”, zegt Sander. De boeren hadden ook de keuze om zich niet aan te sluiten bij het keurmerk. Dan zouden zij het vlees voor de export kunnen gebruiken. “Maar wij vinden het belangrijk dat het vlees dat in de schappen ligt, van Nederlandse komaf is.”

Met de nieuwe maatregelen dient minimaal een kwart van de totaaloppervlakte van het bedrijf een overdekt buitenverblijf te zijn. Daarnaast dienen er dakramen in de stal te komen zodat er natuurlijk licht naar binnen schijnt en mogen er minder kippen per vierkante meter worden gehouden. “Het is een flinke investering”, zegt Jolanda. “Maar aan de andere kant vinden we het zelf ook fijn om de gezondheid van de beestjes te verbeteren. Het is immers onze passie om kuikens op een zo gezonde en hygiënisch mogelijke manier groot te brengen en de consument een veilig stukje vlees te bieden.” 

Door de nieuwe voorwaarden die bij het Beter Leven-keurmerk horen, mogen de kuikens minder zwaar worden dan voorheen. Omdat ze niet zo snel mogen groeien, krijgen ze speciale gereguleerde voeding. Maar dat is niet het enige. “Daarnaast werken we nu met andere, langzaam groeiende rassen” zegt Jolanda. “Door deze maatregelen groeit de kip voor de helft minder hard en daardoor wordt de levensverwachting verdubbeld.” Sander vult aan: “Dus ook op deze manier wordt het leven van de kuikens verbeterd.” Om het Beter Leven-keurmerk te krijgen, mogen de boeren nog maar een bepaald aantal kuikens per vierkante meter houden. Dit is een stuk minder dan voorheen. “De hoofdzaak van dit verhaal is dat men af wil van de massaproductie en hiermee dier- en milieuvriendelijkheid wil verbeteren”, zegt Frans. “Ook wij willen het leven voor de kippen optimaliseren, graag zelfs. We willen met onze bedrijven en kwaliteit het beste in de regio brengen.”

Misverstand

Er is één groot misverstand over boeren die vleeskuikens houden, dat de boeren willen aankaarten. “Mensen vinden ons vaak dierenbeulen, maar we zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week met ons bedrijf bezig”, aldus Frans. “Wij geven om de gezondheid van de dieren. Als mensen willen, zijn zowel de Dierenbescherming als geïnteresseerden elke dag welkom om te kijken hoe het eraan toe gaat.” Ook nu er weer aanpassingen worden gevraagd vanuit de Dierenbescherming, zetten de boeren zich met liefde voor hun dieren in. Zowel Sander, Frans als Jolanda zijn van mening dat door de nieuwe maatregelen het werken niet alleen voor de dieren, maar ook voor henzelf leuker wordt. Dat heeft vooral te maken met het daglicht dat straks in de stallen schijnt. Frans: “Wij werken zelf ook veel liever in de zon, dan onder de verlichting van TL-buizen. Ons werkplezier verhoogt hierdoor enorm.” Daar is Jolanda het ook mee eens. “Deze nieuwe regel betekent een beter leven voor de kip én de boer.” 

Vorig artikel3-in-1 feestweekend in Sporthal ‘t Maasveld in Neer
Volgend artikelZomerfestijn Leveroy en Outrageous Festival zijn terug