Geen verlenging voor BIZ Ondernemers Binnenstad Weert

WEERT – De afgelopen weken heeft de formele draagvlakmeting voor een verlenging van vijf jaar BIZ Ondernemers in de Weerter binnenstad plaatsgevonden. Op 23 maart bleek uit de telling van de stemmen dat het minimaal benodigde opkomstpercentage niet is behaald.

Een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een initiatief om een collectieve samenwerking van ondernemers in een bepaald gebied tot stand te brengen. Wanneer een ruime meerderheid vóór dit ondernemersfonds is leidt dit tot een gezamenlijke investering in de binnenstad, waar alle ondernemers aan bijdragen middels een toeslag op de woz-aanslag. Dit zorgt er met name voor dat er geen zogenaamde freeriders zijn, want iedereen neemt door deze constructie verplicht deel.

Draagvlakmeting

Van 2017 t/m 2021 was er al een geslaagde BIZ Ondernemers. Elke vijf jaar dienen deelnemers hiervoor opnieuw te stemmen tijdens een formele draagvlakmeting met stembiljetten. Hierbij is vereist dat een meerderheid van de gevestigde ondernemers een stem uitbrengt en dat minimaal tweederde een stem vóór uitbrengt. Het resultaat voldeed niet aan de eerste eis. In totaal bracht circa 30 procent van de ondernemers een stem uit. Het resultaat is dat de beoogde BIZ Ondernemers van 2022 t/m 2027 geen doorgang heeft.

Teleurstelling

Adri Gaakeer, voorzitter van Stichting BIZ Ondernemers Binnenstad, die zich afgelopen vijf jaar inzette voor behoud en versterking van een attractieve binnenstad, is teleurgesteld. “Met dit lage opkomstcijfer nemen ondernemers helaas geen verantwoordelijkheid. Dat betekent geen evenementen meer en bijvoorbeeld geen kerstverlichting in de winter,” zo geeft hij aan. “Maar ook dat er geen collectief aanspreekpunt meer is. Zaken die alle binnenstadondernemers aangaan dienen nu volledig door de gemeente te worden opgepakt, er is niemand meer die de gezamenlijke ondernemersbelangen van de binnenstad behartigt.”

Eerder dit jaar hield ook Centrummanagement Weert op te bestaan. In april 2021 stemde de gemeenteraad van Weert voor het beëindigen van de jaarlijkse subsidie voor Stichting Centrummanagement Weert, ten behoeve van de financiering van een nieuw op te richten citymarketing-organisatie. Met het wegvallen leek de noodzaak van een ondernemerssamenwerking juist versterkt, immers waren zij de overgebleven partij die voor collectieve acties in de binnenstad konden zorgen. “Dit besef was er op een of andere manier niet bij de individuele ondernemer,” aldus Gaakeer.

Gevolgen merkbaar voor bezoekers

Het negatieve resultaat van de draagvlakmeting zal ook voor de consument zichtbaar worden. Zo worden er geen activiteiten meer op koopzondagen en drukke koopmomenten georganiseerd en investeert er niemand in collectieve aankleding als de hangende bloembakken, kleurrijke vaantjes en kerstverlichting. Ook kleinere gezamenlijke uitingen als een poster of advertentie ter promotie van bijvoorbeeld koopzondagen worden nu niet meer verzorgd.

Omdat BIZ Ondernemers nog een budgettaire reserve heeft van de afgelopen vijf jaar, worden enkele evenementen ter afronding nog éénmaal georganiseerd. Op koopzondag 27 maart delen paashazen chocolade eitjes uit en op zondag 24 april organiseert men samen met Punt Welzijn de Dag van Sport & Bewegen. Van 26 t/m 29 mei, het Hemelvaart-weekend, vindt het Waanzinnig Winkelfestijn plaats, met straattheater en veel winkelacties. Daarna is er geen organisatie meer die zich inzet voor een centrumbrede samenwerking.

Vorig artikelNieuwe leden toegetreden tot Raad van Toezicht Munttheater
Volgend artikelAanmelding Cultureel Lint in Weert geopend