Lezen en praten over schrijfster Marieke Lucas Rijneveld

Houd je van boeken en vind je het leuk om met anderen daarover te praten? Kom naar de gratis openbare les over de jonge schrijfster Marieke Lucas Rijneveld op maandagavond 4 oktober om 20.00 uur bij RICK aan de Wilhelminasingel 12 in Weert.

Marieke Lucas Rijneveld wordt gezien als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Zij schrijft het Boekenessay van de Boekenweek 2022. Tijdens de openbare les behandelt neerlandicus Herman van Horen haar nieuwe roman Mijn lieve gunsteling, die eind vorig jaar verscheen. De openbare les is voor iedereen gratis toegankelijk.

“In mijn leven heb ik veel boeken gelezen, maar ik blijf me verbazen over de originaliteit van de schrijvers en hun verhalen. Zoals die van Marieke Lucas Rijneveld”, zegt Herman van Horen.

Grote voorbeeld Jan Wolkers

In haar tweede boek is de veearts op een bezeten manier uit op de verovering van een 14-jarige naamloze boerendochter. Die gepassioneerde relatie wordt tot in detail beschreven. Ondanks de schokkende inhoud zijn de recensies ronduit lovend. Haar bewondering voor Jan Wolkers steekt Marieke Lucas Rijneveld niet onder stoelen of banken. Wolkers is met zijn ‘onverbiddelijke’ stijl haar grote voorbeeld.

Optredens

Marieke Lucas Rijneveld, winnares van de International Booker Prize, is een veelgevraagde gast in allerlei programma’s, maar trekt ook het theater in. Ivo van Hove maakt een toneelversie van haar roman. Verder treedt ze samen met Weertenaar Dominic Vleeshouwers op in de serie Scherpdenkers in het Amsterdamse Concertgebouw. Datzelfde gebeurt in het Eindhovense Muziektheater en op 5 oktober wordt Rijneveld om 20.00 uur in de bibliotheek van Weert geïnterviewd.

Meesterwerken uit de internationale literatuur

Smaakt de openbare les naar meer? In de cursus ‘Meesterwerken uit de internationale literatuur’ deelt Herman van Horen zijn fascinatie voor literatuur en neemt hij de deelnemers mee langs schrijvers en romans uit diverse landen en tijdperken. Het is meestal fictie, verzonnen verhalen, die zich afspelen tegen een uiterst realistische of historische achtergrond. Recent verschenen boeken, bekroond met belangrijke prijzen als de Booker Prijs, de Prix Goncourt of de Nobelprijs. De cursus bestaat uit acht lessen, iedere les draait om één boek. Iedere deelnemer krijgt de gelegenheid om zijn of haar mening over het boek in te brengen. “Het is geweldig om daarover met anderen van gedachten te wisselen”, zegt Herman van Horen. “De cursus Meesterwerken bestaat bijna twintig jaar, maar blijft door het grote aanbod van nieuwe boeken verrassend en boeiend.”

Kijk voor meer informatie op www.rickraakt.nl onder kopje In de Amateurkunst en Kunstbeschouwing.

Vorig artikelNieuwe plek voor Scouting Nederweert
Volgend artikelZonnige jubileumeditie Cultureel Lint