Elytra no.2 van Weerter kunstenaar te bezichtigen in het Nationaal Glasmuseum

WEERT – De Vereniging van Vrienden van Modern Glas bestaat 35 jaar. Onderdeel van het jubileumprogramma is de bijzondere tentoonstelling ‘Glas blijft inspireren’ in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. De tentoonstelling toont objecten van en gemaakt door leden-kunstenaars, onder wie A.D. Copier, Michael Behrens, Geir Nustad, Jacky Geurts en Barbara Nanning.

Voor deze expositie zijn een tachtigtal kunstobjecten geselecteerd. Van installaties en wandobjecten tot kleinere objecten. De expositie toont een grote verscheidenheid aan glastechnieken en artistieke vaardigheden. Door niet alleen de inbreng vanuit Nederland, maar ook door leden uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zwitserland heeft ‘Glas blijft inspireren‘ tevens een Europees karakter gekregen.

Elytra no.2
Elytra no.2, gemaakt door Weertenaar Martin Scheepers, is geselecteerd voor deze expositie. Het is een van de drie glazen kevers uit de Elytra-serie. Kevers vormen de grootste orde binnen de insecten. Je treft ze overal ter wereld aan in de meest uiteenlopende habitats. Echter komen de insecten door de huidige milieuomstandigheden steeds meer in de verdrukking. De grootschalige afname van het aantal soorten en van de populaties van voornamelijk vliegende insecten werd in het begin van de 21e eeuw vastgesteld. Het verdwijnen van insecten is ook van invloed op alle hogere organismen, waaronder ook de mens. Elytra is de Latijnse benaming voor de dekschilden bij kevers, de verdikte en verharde voorvleugels die zijn veranderd tot schilden en de achtervleugels en het achterlichaam beschermen.

Martin Scheepers
Het werk van Martin Scheepers bestaat in de basis uit glas, maar er worden soms ook andere materialen zoals hout, koper of steen aan toegevoegd. Het werken met contrasten is een steeds terugkerend item in zijn werk. Daarbij maakt hij gebruik van verschillende technieken, zoals glas-in-lood, Tiffany, buigen en smelten, en diverse glassoorten. Repeterende thema’s zijn cult, flora/fauna en tegenstellingen. Een overzicht van het werk is te bekijken op de website www.sandmartin.nl.

De expositie ‘Glas blijft inspireren’ is tot 15 augustus a.s. te bezoeken in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Vorig artikelWoningstichting St. Joseph en Woningvereniging Nederweert gefuseerd
Volgend artikelLizbeth Steinbach lijsttrekker D66 Weert