Optocht ondenkbaar zonder praalwagen van Hêldje op Zök

Nieuwe compressor dankzij deelname Regio Loterij Weerterland

Veel inwoners van Weert en Nederweert kijken elk jaar reikhalzend uit naar de vastelaovendj-optochten. Hierbij behoort de indrukwekkende praalwagen van V.V. de Hêldje op Zök steevast tot de hoogtepunten. Met hun deelname aan Regio Loterij Weerterland willen de fanatieke leden van de vereniging een nieuwe luchtcompressor aanschaffen, zodat ze ook in de toekomst hun prachtige creaties kunnen blijven bouwen.

Het is een flink gemis: al twee jaar geen vastelaovendj-optochten. In 2020 vanwege een storm, dit jaar door de maatregelen rondom corona. De leden van Vastelaovends Vereniging (V.V.) de Hêldje op Zök balen als een stekker. Met een leeftijd van 18 tot 30 jaar is het een relatief jonge vereniging. Ze doen niets liever dan wagens bouwen in hun loods in Swartbroek en deelnemen aan de optochten in Weert, Nederweert, Swartbroek, Someren-Eind, Maaseik en Kotem.

Wagens bouwen
Gestoken in de kleuren rood en zilver proberen ze vastelaovendj levend te houden. Wat extra bijzonder is, is dat de Hêldje op Zök als enige vereniging van Weert de afgelopen elf jaar onafgebroken (met uitzondering dus van 2020 en 2021) een grote wagen heeft gepresenteerd tijdens de grote Rogstaekersoptocht.

‘Dit is tegenwoordig helaas uniek’, zegt Sander Steenbakkers, secretaris van de Hêldje op Zök. ‘Het bouwen kost veel tijd en energie. Het is bovendien een kostbare aangelegenheid. Denk aan ijzer, inpakmateriaal en de geluidsinstallatie. Aan geld komen om een carnavalswagen te bouwen is niet gemakkelijk. Met de donatie van Regio Loterij Weerterland hopen wij een goede, degelijke compressor te kunnen kopen waarmee we jaren vooruit kunnen.’

1×11 jaar feest

De compressor is nodig, want in de bouwloods wordt steeds meer met lucht gewerkt, bijvoorbeeld bij het spuiten van verf. ‘Onze vorige compressor is gesneuveld. We hebben een oude compressor in bruikleen gekregen, maar die kan bepaalde klussen gewoonweg niet aan. Ook qua energieverbruik en herrie is dit geen blijvend alternatief.’

 

Uitdagingen
Voor het bouwen van grote wagens is ruimte nodig. Veel vastelaovendj-verenigingen hebben moeite met het vinden van een loods. ‘We merken dat daardoor veel zusterverenigingen zijn gestopt of kleiner moeten bouwen. Ze kunnen geen bouwlocatie in de omgeving van Weert vinden. Zelf hebben we het enorme geluk dat Hoogeveen Weert B.V. (tegenwoordig ook bekend als De Kweeckerij) ons al jaren een mooie plek gunt om te bouwen.’

Momenteel telt de vereniging negentien officiële leden. Buiten de leden beschikken ze over een grote groep mensen die op allerlei manieren helpt. Zo lopen er tijdens de optochten soms meer dan vijftig mensen mee. ‘We hopen dat veel mensen die ook van vastelaovendj houden één of meerdere loten kopen via de website van Regio Loterij Weerterland: www.regio-loterij.nl.’

Over Regio Loterij Weerterland
Regio Loterij Weerterland verdeelt de opbrengst onder 26 verenigingen en organisaties in Weert en Nederweert. Door een lot te kopen steun je de verenigingen en speel je mee voor waanzinnige prijzen, zoals een splinternieuwe Audi e-tron Sportback, een droomvakantie, luxe keuken en veel andere (geld)prijzen. De trekking vindt plaats op zondag 29 augustus. Koop nu één of meerdere loten via de website van Regio Loterij Weerterland: www.regio-loterij.nl.

Vorig artikelBrand verwoest stal met varkens in Nederweert
Volgend artikelVersoepeling coronamaatregelen in katholieke kerken