Brand verwoest stal met varkens in Nederweert

NEDERWEERT – Om 14.15 uur vanmiddag kregen de hulpdiensten een melding van een brand in een varkensstal aan de Bloemerstraat in Nederweert. Alle varkens in de stal zijn om het leven gekomen. Er zijn geen personen gewond geraakt.

Onderweg naar de locatie hadden brandweerlieden ruim voor aankomst een grote rookpluim gezien en meteen aangegeven dat er meerdere brandweervoertuigen moesten uitrukken. Er bleek een stal van 200 meter bij 35 meter volledig in brand te staan. In de stal waren 4600 varkens aanwezig. Geen van hen heeft het overleefd.

Vanwege de flinke rookontwikkeling is er een NL-alert uitgezet ten Noord-Westen van de Bloemerstraat richting Noord-Brabant. Hierin werd geadviseerd om bij rookoverlast binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. Dit advies is omstreeks kwart voor zeven vanavond ingetrokken. Desondanks kan er nog steeds overlast zijn van enige rook en brandgeur.

Door de inzet van de brandweer is een naastgelegen stal waarin 3000 varkens zitten behouden gebleven. Op het dak lagen zonnepanelen waarvan deeltjes met de rook mee de lucht in gingen. Mocht iemand roetdeeltjes op zijn/haar perceel tegenkomen kunnen deze met handschoenen en/of handveger opgeraapt worden en bij het restafval worden gedeponeerd. Mocht je hierover vragen hebben kun je contact opnemen met de gemeente Nederweert via het algemeen mailadres of telefoonnummer 0495-677111.

De oorzaak van de brand is onbekend. Er zal een onderzoek hiernaar gaan plaatsvinden. Het nablussen zal nog tot laat in de avond doorgaan.