Bericht van burgemeester Leppink-Schuitema over onrust in Weerter centrum

Het Stationsplein in Weert. Foto: Wesley Hegge

Burgemeester Ina Leppink-Schuitema heeft een brief geschreven aan de inwoners van Weert waarin ze oproept om verstandig te blijven handelen in deze tijd.

Beste inwoners van Weert,

Sinds zondagavond 24 januari circuleren er diverse berichten over demonstraties en rellen in en rondom Weert. Via dit bericht wil ik u laten weten dat deze berichten mij ook hebben bereikt. Samen met de politie hebben wij vandaag, zowel voor als achter de schermen, intensief samengewerkt. Zo zijn er onder andere een noodbevel en een noodverordening voorbereid. Ook de politie heeft zich op allerlei manieren voorbereid. Gelukkig is dit niet nodig gebleken.

Demonstreren mag. Geen enkel probleem. Iedereen die dit wil, mag zich melden en krijgt, zolang dit past binnen de Nederlandse wetgeving, de ruimte en gelegenheid. De demonstratie van vanavond was overigens niet aangemeld. Maar zodra er enige vorm van geweld bij komt kijken is dit niet meer toegestaan. Vooral de oproepen op de sociale media om de winkels van ondernemers te plunderen raken mij diep. En niet alleen mij. Menig ondernemer in de Weerter binnenstad heeft vanavond met angst afgewacht. Terwijl zij juist al zo zwaar worden getroffen door deze crisis. Gelukkig is het mooi om te lezen dat de meeste Weertenaren de lokale ondernemers een hart onder de riem steken en daarnaast de rellen afkeuren.

Laten we allemaal verstandig blijven. De door de Rijksoverheid opgelegde maatregelen zijn nodig om het hoofd te bieden aan de bestrijding van het coronavirus. De druk op de zorg in de ziekenhuizen moet echt dalen. Daarmee zorgen we er samen ook voor dat alle andere reguliere zorg gewoon bereikbaar blijft.

Uiteraard blijven wij, zolang het nodig is, de situatie omtrent demonstraties / rellen nauwlettend in de gaten houden. Heeft u signalen dat er rellen worden voorbereid? Of heeft u foto’s of videobeelden waarop te zien is dat er ergens iets wordt vernield? Ga dan naar www.politie.nl en geef deze beelden door.

Ina Leppink-Schuitema,
Burgemeester

Vorig artikelLedenaantallen scouting blijven groeien in Limburg
Volgend artikelNieuw in Weert: voetbalschool Tiki Taka