Gezondere leefstijl in 2021? Laat de auto wat vaker staan

Het nieuwe jaar inclusief goede voornemens staan weer voor de deur. Wil je in 2021 gezonder en bewuster gaan leven? Ga dan fietsen! Het is niet alleen een slimme manier om de coronakilo’s eraf te krijgen, maar er zitten nog veel meer voordelen aan. We zetten vijf van deze voordelen op een rij, en vertellen je waarom een fietsverzekering handiger is dan je denkt.

  1. Goed voor het klimaat

Zit je werk niet op de hoek? Spring dan op een snelle e-bike of speed pedelec. Daarmee leg je in 30 minuten een rit van 20 kilometer af. Bovendien is het hartstikke duurzaam, want op een e-bike stoot je maar liefst 10 keer minder CO2 uit dan in de auto. Eerlijk is eerlijk: een e-bike kost wat. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook eentje leasen via de zaak. Bovendien bespaar je op brandstof- en parkeerkosten: als je het uitrekent, ben je voor zo’n korte rit 7 keer goedkoper uit met de fiets dan met de auto.

Bang dat je dure e-bike wordt gestolen? Een passende fietsverzekering biedt uitkomst. Hiermee wordt schade en diefstal van je fiets gedekt. Elektrische fietsen waarmee je tot 45 kilometer per uur kunt gaan (high speed e-bike of speed pedelec) vallen voor verzekeraars vaak in dezelfde categorie als bromfietsen. Zulke e-bikes kun je dan ook verzekeren met een bromfiets- of scooterverzekering.

  1. Fietsen houdt je mentaal gezond

Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer bewegen meer hersencellen aanmaken. Dat is niet gek: als je beweegt, nemen het zuurstofgehalte én de activiteit in de hersenen toe. Dit zou kunnen verklaren waarom bewegen beschermt tegen onder andere depressie en de ziekte van Alzheimer.

  1. Je blijft langer jong

Fietsen houdt je ook lichamelijk jong: als je drie keer per week drie kwartier fietst, kun je je biologische leeftijd met wel negen (!) jaar verlagen. Bovendien hebben mensen die regelmatig bewegen minder kans op obesitas, een hoge bloeddruk, diabetes 2 en bepaalde soorten kanker. Daarnaast kan fietsen de kans op hartfalen verlagen met zo’n 50% procent.

  1. Het voorkomt rimpels

En dat is niet alles: fietsen heeft ook voordelen voor je huid. Bewegen in de buitenlucht leidt namelijk tot een betere bloedcirculatie en een hogere collageenproductie. Daardoor kan een beschadigde huid sneller herstellen, wordt je huid elastischer en krijg je minder snel rimpels. Het ideale anti-agingmiddel, dus.

  1. Minder stress en slaapproblemen

Harde werker? Een simpele fietsrit draagt bij aan een productievere en prettigere werkdag. Mensen die dagelijks 20-30 minuten bewegen kunnen beter omgaan met stress en voelen zich gemotiveerd en gelukkiger. Ze vinden het makkelijker om te plannen en hun werk tijdig af te krijgen. Door minder cortisol (stresshormoon) in hun lichaam vallen ze ‘s nachts bovendien sneller in slaap en hebben ze een uur kwalitatieve slaap extra. Ben je al overtuigd?

Vorig artikelWeerter oliebollenkramen trekken alles uit de kast voor de klant
Volgend artikelAangepaste herdenking Lichtjes op Oorlogsgraven 2020