Coöperatieve Energie-opslag op zonnepark Altweerterheide

WEERT – WeertEnergie organiseert op woensdag 23 september van 10.00 tot 15.30 uur het symposium ’Coöperatieve energie-opslag: de feiten’ in het Franciscus Huis aan de Biest 43a in Weert. Een jaar lang hebben verschillende bedrijven en organisaties onderzoek gedaan naar het opslaan van lokaal en duurzaam opgewekte energie op het zonnepark Altweerterheide.

Het zonnepark op Altweerterheide (1,2 MW) is het eerste in Nederland waarbij een coöperatieve buurtbatterij (600 kWh) wordt gecombineerd met aan grootschalige lokale opwekking van duurzame energie. Hiermee is het kerkdorp in één klap elektriciteitsneutraal gemaakt. Voor het onderzoek naar de inzet van een dergelijk opslagsysteem in het lokale energiesysteem is WeertEnergie een consortium aangegaan met Scholt Energy, Soltronergy en TNO. Enpuls heeft zich daar later bij aangesloten om te onderzoeken hoe peakshaving in de praktijk werkt.

Onderzoek
Met de verschillende partners is onderzocht wat de voordelen van centrale energieopslag zijn ten opzichte van thuisopslag. Daarnaast is ervaring opgedaan met de software die nodig is voor een dergelijke combinatie. Verder werd onderzocht of een positieve exploitatie mogelijk. Samen met Enpuls is bekeken of het elektriciteitsnet ontlast kan worden. Het onderzoek is financieel ondersteund binnen de Topsector Energie door het ministerie van Economische Zaken.

 

Livestream
Op het symposium worden de feiten en resultaten die uit het onderzoek zijn gekomen gepresenteerd. Tijdens het symposium worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig zijn.  Voor degenen die het symposium vanuit thuis willen volgen, is er een livestream. De livestream is op 23 september vanaf 10.00 tot 15.30 uur te volgen via: https://weertenergie.nl/symposium.

Het symposium is met name gericht op andere energiecoöperaties, maar is zeker ook interessant voor gemeentes, netbeheerders en zonne-energie projectontwikkelaars.

Vorig artikelKeyport en Crossroads: samenwerken aan een sterk MKB
Volgend artikelSinterklaasintocht Nederweert gaat niet door