Grafkelder paterskerk alleen met Open Monumentendagen te bezichtigen

13de eeuwse muur van de Aldenborgh

17de eeuwse grafkelder met 13de eeuwse muur van de Aldenborgh

WEERT – De onlangs herontdekte grafkelder onder Weerter Paterskerk is alléén dit weekend te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen.

In 1643 beschrijft pater Van den Steen de grafzerken en kelders in de kerk van de minderbroeders franciscanen. Onder het postament (voetstuk van een zuil) van het toenmalige Franciscus altaar werd bij de hoek van de epistelzijde (linkerzijde) een ruime grafkelder aangetroffen. De opening ervan was gelegen onder het postament, maar het overige en grootste deel van deze grafkelder strekte zich uit van het middengedeelte van het oxaal (galerij tussen koor en kerkschip) binnen de koordeur tot aan de boomgaard. Daar heeft deze grafkelder ook een grote opening en ontvangt van die zijde daglicht. De grafkelder wordt beschreven als kunstig bewerkte en geschikte begraafplaats.

De kelder was daarna tot eind jaren ’40 in gebruik als groentekelder voor de minderbroeders Franciscanen en daarna dichtgemetseld. Op dinsdag 9 juni 2020 werd de kelder herontdekt en geopend door Bouke Kouters en Bart Maes. De huidige kelder is vermoedelijk 17de eeuws. In de zijkelder staat echter een muur die vermoedelijk uit de 13de eeuw is en nog onderdeel is van de Aldenborgh (oude burcht) van de graven van Horn.

 

Vorig artikelErfgoed quiz Weert: Monumentendag online!
Volgend artikelOpen Monumentendag in Weert