Geheime gang vanuit café de Brouwer naar het kasteel

WEERT – Raymond Houben is de eigenaar van restaurant de Oelepot en het naastgelegen café De Brouwer in Weert. In dat laatste pand heeft hij onlangs een forse waterschade gehad toen het dak bijna bezweek na zware regenval. Bij het vervangen van de vloer herontdekte hij deze week een vergeten middeleeuwse kelder onder zijn zaak.

Onder het pand van café de Brouwer zijn twee kelders te vinden. Een van de kelders is nog in gebruik. De andere kelder (tongewelf met 2 bouwperiodes) ligt onder de voormalige brouwerij die jarenlang was afgesloten. In de hoek van deze kelder zijn duidelijk drie dichtgemetselde nissen zichtbaar, die wellicht in verbinding met het kasteel hebben gestaan. Eerder maakten wij een aflevering over de gang die loopt vanuit de kelder van het huidige woonhuis / kasteel en die deels is ingestort. Zijn er dan toch geheime gangen in Weert?

In Weert is al vaker gezocht naar geheime vluchtgangen in de stad. De tunnels zouden gebruikt zijn al vluchtweg voor minderbroeders fransciscanen vanuit het klooster en de vanuit het kasteel van de graven van Horn. Ook vertellen oudere bewoners dat er gangen liepen onder de straten van Weert. Die zouden bij aanleg van de riolering zijn vernietigd. In 2016 werd met grondrader een poging gedaan om te zoeken naar kelders en gangen.

MLA stories maakte daar eerder al een mini documentaire over, kijk die hier terug: