Horeca mogelijkheid in vernieuwd stadspark Weert

Stadspark Weert

WEERT – De gemeente Weert gaat kijken of ze een exploitant kan vinden voor een horeca gelegenheid in het vernieuwde stadspark. Zo meldt De Limburger.

Voor de horeca gelegenheid zal een terras ingericht worden op een vlonder op de kasteelsgracht. „Voor een dergelijk paviljoen moeten we nog wel eerst een exploitant zien te vinden”, aldus wethouder Martijn van den Heuvel woensdagavond tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Economie. „Daarbij komt dat we het bestemmingsplan aan zullen moeten passen als er horeca in het Stadspark zou komen.”

Ontwerp stadspark
Het stadspark wordt, door de aankoop van locatie Scheijmans, vergroot van 1,6 ha, naar 2,9 ha. Waar Scheijmans gevestigd was komt het voorhof met meer vergroening. Zowel bomen, hagen als bloemen krijgen hier een plek. Ook krijgt Philips van Horne een prominente plek via een ruiterstandbeeld, een burgerinitiatief uit 2018. Het totale park krijgt meer beplanting en het aantal wandelpaden wordt uitgebreid. Ook is het mogelijk om het park te bereiken via de Jan van der Croonstraat. Over de grachten komen een aantal bruggen zodat wandelaars gemakkelijk van de voorhof naar het park en vice versa kunnen lopen. Ook wordt het mogelijk om naast de kasteelmuur te wandelen. Het stadspark biedt straks ruimte aan kleine evenementen en bijeenkomsten. En is er nu dus een mogelijkheid aanwezig dat er een horeca gelegenheid komt in het vernieuwde stadspark.

Historie
Voorheen was de locatie namelijk de plek van het kasteel met de hoofdburcht, voorhof, de grachten, de schootsvelden en de tiendschuur. Het kasteel, de voorhof en de grachten zijn Rijksmonumentaal. Deze plek is belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis vanwege onder andere de 80-jarige oorlog en de tijd van de graaf Van Horne. Cultuurhistorie is het leidend thema in het herinrichtingsplan en is ook duidelijk zichtbaar in het ontwerp van NOHNIK architecture and landscapes. Het ontwerp sluit historisch slecht aan bij de voormalige voorhof maar kan nog worden aangepast op het moment dat archeologisch onderzoek daar aanleiding toe geeft.

 

Vorig artikelAnna Molen Keent opent de poort weer
Volgend artikelMaar 88 van 440 stoelen bruikbaar in het Munttheater