Hitteplan komende dagen van kracht in zeven provincies

Zomer

WEERT / ROERMOND – Het Nationaal Hitteplan is vanaf woensdagochtend van kracht in zeven provincies. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert inwoners van Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht alert te zijn op oververhitting.

Het besluit is genomen omdat de kans groot is dat zich in deze provincies de komende week een hittegolf voordoet. Dit betekent dat er vijf dagen achter elkaar temperaturen worden bereikt van 25 graden of meer. Het hitteplan is nu ingesteld voor provincies waar naar verwachting temperaturen rond en boven de 30 graden worden bereikt.

Bewoners in deze provincies krijgen het advies bewust meer te drinken en het huis koel te houden. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, baby’s, mensen met overgewicht en mensen met een chronische ziekte.

Ook automobilisten moeten alert zijn en voorbereid op de hitte, bijvoorbeeld door de auto na te laten kijken en extra drinken mee te nemen.