Groen Weert Fiets- en Wandelroute boekje

WEERT – Donderdag 18 juni heeft Stichting Groen Weert haar nieuwe fiets- en wandelroute boekje langs monumentale bomen gelanceerd. De eerste exemplaren werden overhandigd aan  wethouder Martijn van den Heuvel van Weert en Frank Voss van Nederweert. Het boekje is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van beide gemeenten.

Er is door vrijwilligers van Stichting Groen Weert twee jaar gewerkt aan deze opvolger van het eerder in 2009 uitgegeven fietsrouteboekje. Anders dan het vorige boekje bevat dit nieuwe exemplaar naast fietsroutes ook wandelroutes. Bovendien zijn er ook een fiets- en een wandelroute in Nederweert in de nieuwe uitgave opgenomen.

Met nauwkeurig beschreven routes wordt de fietser / wandelaar langs aantrekkelijke natuurgebieden en monumentale bomen in beide gemeenten geleid. Voor het geval u een route te lang vindt, zijn er ook afkortingen aangegeven.
Voor zover bekend geeft het boekje ook achtergrondgegevens over de monumentale bomen, die uw tegenkomt. Naast de boomsoort en leeftijd, bijvoorbeeld ook de reden waarom hij juist op die plek staat. Een stukje historie.

Ecosysteemdiensten
Bomen in een stedelijke omgeving zijn erg belangrijk. Zij leveren zogenaamde ecosysteemdiensten die het welzijn en de gezondheid van de bewoners ten goede komen. Denk aan het filteren van vervuilde lucht en verkoeling van de omgeving. Houtige planten, zoals bomen leggen veel CO2 vast. Daarnaast kunnen bomen wateroverlast beperken doordat zij veel water met hun kroon afvangen en via de wortels water opnemen voor het fotosynthese proces in de bladeren. Hoe groter en ouder een boom is, hoe beter hij presteert.

Verkrijgbaar
Het Groen Weert wandel- en fietsrouten boekje is onder andere verkrijgbaar bij Bruna Weert en Nederweert en via verschillende winkels, restaurants in Weert en Nederweert, bezoekerscentrum De Pelen Ospel en het Natuur- en Milieu Centrum Weert. Zij zullen dat kenbaar maken met een affiche. Het boekje kost € 2,50.

Hieronder een stukje poëzie.

de boom van wijsheid