Grafkelder Aldenborgh Weert herontdekt

Onder de monumentale paterskerk

WEERT – In de monumentale paterskerk in Weert is dinsdagmiddag een grafkelder herontdekt. De kelder is mogelijk onderdeel van de het voormalige kasteel de Aldenborgh. Dat was de verblijfplaats van de graven van Horn tussen 1250 en 1458 in Weert.

De afgelopen week is in de Paterskerk in Weert onderhoud gepleegd aan het gebouw. Tijdens een rustig momentje hebben werknemers van het bouwbedrijf Expert Group op verzoek van bestuurslid Bart Maes een betonplaat vrijgemaakt. Daaronder bleek een trap te liggen die toegang geeft tot een kelder. Samen met Aldenborgh bestuurslid en amateurarcheoloog Bouke Kouters namen de mannen een eerste kijkje in de kelder. De kelder is deels gebouwd met grote mergelblokken en overdekt met een stenen gewelf. In de muren zijn tal van namen gekrast van broeders maar ook van buurtbewoners. In een van de muren is een hakenkruis te zien met het jaartal 1934 en de naam P. Wülstan.

In de grafkelder is ook een grote zware muur te zien, die wellicht het fundament is van de buitenmuur van het eerste kerkje van de franciscanen. Afgelopen zaterdag bezochten ambtenaren van de gemeente Weert: Joke Jongeling, beleidsadviseur monumenten & architectuur, Wim Truyen, beleidsadviseur cultuur en John van Cauteren, conservator gemeentemuseum W. de grafkelder. Bouke Kouters (Stichting streekarcheologie Peel, Maas en Kempen) maakte een eerste inventarisatie van de omvang van de kelders.

Foto’s: Artis Mediagroep | Dion Huiberts

In 1931 publiceert pater Hilarius van Rooy  een uitvoerige bouwgeschiedenis over de Weerter Paterskerk. Daarin beschrijft hij  dat het eerste kerkje werd gebouwd op een plaats waar voorheen een gedeelte van het oude kasteel (de Aldenborgh) van de graven van Horn zich bevond. De enige resten zouden zich ondergrond bevinden. Er zouden nog enkele stukken ondergrondse gangen toegankelijk zijn, die zich zouden bevinden onder het Antonius altaar. (Het vroegere groentekeldertje). Misschien zijn ze ooit gebruikt als grafkelder of als ingang van grafkelders. Ze zijn aan twee zijdes toegankelijk geweest.  De gangen zijn in lengte teruggebracht toen men het huidige doksaal (houten wand die het schip scheidt van het priesterkoor). Een van de pijlers rust op het muurtje (40 cm breed) dat de gang nu afsluit. Wat daar achter lag heeft men laten instorten. “Daar zijn vele beenderen en ook een intacte schedel gevonden’ Wellicht dat de begraafplaats van Philippe de Montmorency, de graaf van Horn en heer van Weert zo toch nog ooit gevonden wordt.

In de paterskerk werden graaf Jacob I en graaf Jacob II begraven. Ook graaf Jan van Horn, de stiefvader van Philippe de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert ligt begraven in deze kerk.

Grafkelder Paterskerk Weert
Vorig artikelHeijmans verliest kort geding tegen gemeente Weert: 9133 mails niet vernietigd
Volgend artikelVakantie in buitenland weer mogelijk