Heijmans verliest kort geding tegen gemeente Weert: 9133 mails niet vernietigd

WEERT – ROERMOND – Voormalig burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de gemeente Weert verloren. De rechtbank wees zijn vorderingen vrijdag om formele redenen af.

Volgens de rechtbank had Heijmans bij de bestuursrechter moeten zijn, en niet, zoals nu, bij de civiele rechter. „De bestuursrechter kan in dit geval ook voldoende rechtsbescherming bieden waar het gaat om de privacy-aspecten”, aldus de rechtbank. En de rechtbank ziet geen concrete aanwijzingen dat zijn veiligheid in gevaar is. De gegevens worden immers door de gemeente bewaard. De rechter ziet daarin geen veiligheidsrisico’s.

„Het voorgaande betekent dat de kortgedingrechter in dit geval inhoudelijk niet oordeelt over het handelen van de betrokken gemeentelijke organen en dat hij ook niet ingrijpt in de gang van zaken”, aldus de rechtbank. Het gaat om 9.133 mails die Heijmans in januari had gewist. Ze waren nog opgeslagen in een back-up en die back-up hadden de wethouders in beslag genomen om vernietiging te voorkomen.

Volgens oud burgemeester Heijmans was de inbeslagname onrechtmatig, strijdig met de wet, en een ondermijning van het burgemeestersambt.

Vorig artikelNIEUWE TALENTSPONSOR BIJ BASKETBAL ACADEMIE LIMBURG
Volgend artikelGrafkelder Aldenborgh Weert herontdekt