Limburgse ziekenhuizen dreigen financieel in problemen te komen

SJG Weert

WEERT / ROERMOND / VENLO – Ziekenhuizen zijn flink wat inkomsten misgelopen. Maar zijn aan de andere kant genoodzaakt geweest om miljoenen euro’s te investeren om de grote patiëntenstroom onder controle te krijgen. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben duizenden zorgmedewerkers geknokt voor het leven en herstel van coronapatiënten. Nu het op het ogenblik iets rustiger is op de IC’s wordt het financiële plaatje langzamerhand duidelijk. Er zijn landelijk miljoenen geïnvesteerd in apparatuur, beschermingsmiddelen, extra opleidingen en tijdelijk personeel.

De reguliere zorg heeft sinds de corona uitbraak minder prioriteit gekregen. Operatiekamers waren louter open voor spoedoperaties. Het Zuyderland in Geleen en Heerlen zegt 40 à 50 miljoen euro te zijn misgelopen, VieCuri in Venlo 20 tot 25 miljoen en het Laurentiusziekenhuis in Roermond 25 à 30 miljoen. In de meeste gevallen gaat het om 10 procent van de verwachte jaaromzet.

Het SJG Weert en het UMC Maastricht hebben nog geen reactie of officiële cijfers naar buiten gebracht. Ziekenhuizen pakken langzamerhand de reguliere zorg weer op. Wel gebeurt dit voorlopig op ‘halve kracht’. De achterstand zal niet snel kunnen worden ingehaald, en duizenden operaties moeten worden ingehaald.

BRONDe Limburger
Vorig artikelOutlet Roermond moet drukte beter reguleren
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 92: D’n Tranchee naeve ’t Beûlderlienke