Oscar Kocken vindt familie Cornelis Marinus van Leeuwen

Bijbel uit het Duitse gevangenenkamp terug bij eigenaar

UTRECHT | WEERT – Het is Oscar Kocken gelukt. Na lang zoeken heeft hij de familie opgespoord van Cornelis Marinus van Leeuwen, die net na de oorlog in een Duits gevangenenkamp bij Oberhausen zat en daar Kockens opa Anton Nouwen tegenkwam. Voor het Rode Kruis (afdeling Weert) trok Nouwen met de Amerikaanse bevrijders richting het front en zorgde daar voor de verpleging en repatriëring van te werk gestelde buitenlanders en krijgsgevangenen. 

Cornelis, toen 20 jaar, gaf Kockens grootvader destijds een bijbel met de vraag om die terug te brengen aan zijn familie. 75 jaar later lost Kocken die belofte in. Zodra de coronacrisis voorbij is, gaat hij met de bijbel naar de weduwe van Van Leeuwen.

Oscar Kocken richtte hiervoor de website www.groetenvaneenonbekende.nl op en bleef doorzoeken. Dat bleek niet voor niks, toen een onbekende contact opnam en zei: de ouders van Cornelis waren de opa en oma van mijn moeder.”

Het familielid van de man in het kamp had verbazingwekkend nieuws: de weduwe van de man leefde nog én Cornelis zelf had het kamp overleefd. Kocken kreeg het telefoonnummer van de weduwe en belde haar. De weduwe vertelde dat haar man na de oorlog weer naar Woerden was gekomen. Daar had zij hem ontmoet. Cornelis overleed tien jaar geleden. Maar het boek terugbrengen naar de weduwe is het minste wat hij kan doen, aldus Kocken.

Lees hier een eerder verhaal over de zoektocht.

Vorig artikelIn Noord- en Midden Limburg in totaal 221 (+3) personen overleden
Volgend artikelOnlineconcert Harmonie St. Joseph 1880