‘Groeten van een onbekende’

Een nieuwe poging om 75 jaar na de bevrijding een in de oorlog gekregen bijbel te herenigen met de eigenaar

Geachte Heer,

 De reden waarom ik U tracht op te sporen is de volgende:
In 1945 was ik in Duitsland met een Rode Kruis-team voor de repatriëring van de daar te werk gestelde buitenlanders. Toen ik in Moers was werd mij daar een Bijbel gegeven, met het verzoek deze aan U te geven.
Ik hoop dat het adres nog steeds hetzelfde is, of dat U deze brief toch bereikt.
Wilt u mij dit even laten weten, dan zal ik U deze Bijbel opzenden. 

Met groeten van een onbekende aan een onbekende verblijf ik,

Een dagboek van de bevrijding
Exact 75 jaar geleden schreef mijn opa (Anton Nouwen) een dagboek. Voor het Rode Kruis (afdeling Weert) trok hij met de Amerikaanse bevrijders richting het front en zorgde daar voor de verpleging en repatriëring van te werk gestelde buitenlanders en krijgsgevangenen. Een ernstig verzwakte Nederlandse jongen vroeg hem zijn bijbel terug te brengen naar zijn ouders in Nederland. Opa heeft het beloofd en in de jaren nadien vele pogingen gedaan, maar hen niet weten te vinden.

Mijn opa leeft niet meer, maar bij het opruimen kwam zowel het dagboek als de bijbel weer boven water. Tussen de bladzijden bevonden zich brieven van mijn opa aan mogelijke contacten van de jongen en zijn naasten, die echter retour afzender gingen. Met behulp van deze schaarse aanknopingspunten, maar met digitale hulpmiddelen die mijn opa destijds niet tot zijn beschikking had, probeer ik alsnog alles uit te pluizen. Opdat deze bijbel ooit nog wordt herenigd met een nabestaande.

De zoektocht loopt momenteel van Woerden, waar de jongen woonde, richting Friesland waarheen de nabestaanden na de oorlog verhuisd zouden zijn. Van deze zoektocht doe ik verslag op www.groetenvaneenonbekende.nl. Daar plaats ik tevens dagboekfragmenten, die een uniek inkijkje bieden in een zelden vertelde kant van de oorlog. Ook deel ik elk stapje in de zoektocht naar de nabestaanden. Zodat lezers kunnen meedenken, meezoeken en meekijken, tot en met – hopelijke – de overhandiging van de bijbel.

Over de kleinzoon
Ik – Oscar Kocken – ben schrijver, interviewer, presentator en theatermaker. Meestal is er geen corona en speel ik programma’s op De Parade, Festival Boulevard, Noorderzon, Oerol en Lowlands, maak ik talkshows voor de Stadsschouwburg Utrecht en Theater De Spiegel in Zwolle, en schrijf ik voor Spijkers Met Koppen. Vanwege de coronacrisis zijn voor de maanden maart t/m juni 2020 alle publieke optredens uit mijn agenda geschrapt en om mijn tijd tóch nuttig te besteden, besloot ik mijn tanden te zetten in deze fascinerende zoektocht.

De dagboeken en de zoektocht zullen – als de theaters weer open mogen – leiden tot een theatervoorstelling met de titel Groeten Van Een Onbekende, met daarin vragen als: wat zou je doen in tijden van oorlog en crisis, zet je je leven op het spel voor de goede zaak, wat is er écht belangrijk als je de dood in de ogen kijkt, welke herinnering wil je nalaten en aan wie?

De voorstelling zal als alles meezit spelen op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

Vorig artikelOok ondernemers in de non-food kunnen aanvragen doen
Volgend artikelCoronavirus patiënten in Nederland: 10.866