Weerter ondernemer Emile Bruschinski benoemd tot honorair consul van Letland

‘Als ondernemer kun je waardevolle contacten tot stand brengen’

Emile Bruschinski. Fotografie: Dion Huiberts

Het kwam toevallig op zijn pad tijdens een handelsmissie voor zijn bedrijf ESEP. Na een zorgvuldig traject van twee jaar is Emile Bruschinski officieel benoemd tot honorair consul van Letland. In het bedrijfspand op Kampershoek is nu een heus consulaat gevestigd. De Weerter ondernemer gaat de belangen van Letland behartigen in het zuiden van Nederland.

Door Wesley Hegge

Het is een titel die om uitleg vraagt. “Met mijn achternaam heeft het echter niets te maken”, zegt Emile Bruschinski er maar gelijk bij. “Ik heb weliswaar Russische voorouders, maar dat heeft geen enkele link. Voor mijn bedrijf ESEP, specialist in oplossingen voor de zuivering van afvalwater en de beheersing van waterstromen, kom ik regelmatig in het buitenland. Ik was wel eens in Letland geweest. Meer connectie had ik vooraf niet.”

Eretitel
De uitdaging kruiste bij toeval zijn pad. “Toen ik in Servië was, trof ik de honorair consul van Hongarije. Hij vertelde dat Letland een honorair consul zocht voor Brabant en Limburg. Of het misschien iets voor mij was. Het leek me een mooie uitdaging, maar ik wist weinig van het land.”

NAAM Emile Bruschinski FUNCTIE Directeur ESEP GEBOREN OP 21 november 1976 WOONT IN Weert GETROUWD MET Barbara Tilanus VADER VAN Charlotte, Jacqueline, Reinier VRIJE TIJD Family time, lid Rotary Club Weert, hardlopen, wielrennen, piano, jazz liefhebber FOTO Met het gezin in de Letse hoofdstad Riga, met uitzicht over de oude stad.

Hoe anders is dat nu. Hij spreekt de taal weliswaar niet, maar als een ware ambassadeur vertelt hij honderduit over het Baltische land met twee miljoen inwoners. “Ik had nooit de ambitie om dit te gaan doen. Ze kiezen vaak voor zakenmensen, omdat ze op zoek zijn naar mensen met de juiste contacten. Ik heb hier een vrij groot netwerk en ik vind het leuk om naast het ondernemerschap me op diplomatiek vlak te ontwikkelen.”

Kort door de bocht is een honorair consul een regionaal verlengstuk van de ambassadeur in Den Haag. In tegenstelling tot de ambassadeur wordt de honorair consul niet betaald. “Het is een eretitel. Ik ben dan ook geen lid van de overheid, maar ik val wel onder de verantwoordelijkheid van de Letse overheid. Er zijn in Nederland nog twee honorair consuls, in Amsterdam en in het noorden van Nederland.”

Contacten leggen
Bruschinski vertegenwoordigt als honorair consul de belangen van Letland. “Binnenkort begeleid ik bijvoorbeeld een inkomende handelsmissie. Een aantal Letse bedrijven komt een beurs voor maakindustrie bezoeken. Hopelijk kunnen ze met mijn hulp contacten leggen met bedrijven hier. Ze zijn geïnteresseerd in Brabant en Limburg vanwege de High Tech Campus en bedrijven als ASML, Philips, Nedcar, Trespa en DSM. Maar ik heb ook een lokaal bedrijf als Verkoelen Dakspecialisten in contact gebracht met een Letse bedrijf dat gespecialiseerd is in innovatieve oplossingen voor dakinspecties.”

Letland grenst aan Rusland, maar heeft het vizier op het westen gericht. “Het land heeft na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 een enorme inhaalslag gemaakt. Ze zijn gericht op het westen, zijn lid van de Europese Unie, betalen met de Euro en zijn lid van de NAVO. Op het gebied van digitalisering behoren Letland en Estland tot de top van Europa. Er wonen bovendien veel hoogopgeleide mensen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Consulaat
Naast zijn rol als vertegenwoordiger van algemene en economische belangen, heeft Bruschinski ook een fysiek consulaat ingericht. Hoewel hij als honorair consul gemachtigd is om paspoorten en ID-documenten te verstrekken, gaat hij die dienst niet verlenen. “Omdat de ambassade in Den Haag relatief dichtbij ligt en goed bereikbaar is, stuur ik de verzoeken direct door. Verder kan men een beroep op mij doen als een Letse burger in Nederland met justitie in contact komt of bij een overlijdensgeval.”

Alles gebeurt volgens strikte protocollen, zoals gebruikelijk is in de diplomatieke wereld. “Het traject hiernaartoe heeft in totaal twee jaar geduurd. Inmiddels kan ik zeggen dat ik veel weet over Letland. Het grappige is dat ik mensen vaak nog moet uitleggen waar het precies ligt. Zo weinig weet men ervan af. Het is een land met een rijke cultuur en veel natuur. Muziek speelt een grote rol. Een van de gedachtes waarmee ik loop is dan ook om een internationaal concert te organiseren.”

Vorig artikelVerduurzaam je bedrijfspand
Volgend artikelNa groeistuip Kampershoek moet MKB in Weert kunnen groeien