Verduurzaam je bedrijfspand

‘Hoger rendement, meer comfort en een betere wereld’

Hans de Kinderen, directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck. Fotografie: Smile Fotografie

Elke ondernemer die zijn bedrijfspand verduurzaamt, behaalt niet alleen financieel rendement, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering. Door middel van kennisdeling, het in kaart brengen van besparingsmogelijkheden en advieskracht neemt de lokale bank ondernemers bij de hand. Van energiebesparende verlichting en zonnepanelen tot verandering van gedrag.

Door Wesley Hegge

“Gedragsverandering, dat is misschien nog wel het belangrijkste”, zegt directievoorzitter Hans de Kinderen van Rabobank Weerterland en Cranendonck. “Los van alle maatregelen zoals zonnepanelen, ledverlichting en isolatie gaat het erom dat je bewust bezig bent met jouw impact op het milieu. De computer uitschakelen, licht uitzetten en klimaatbeheersing anders instellen. Als ondernemers, CEO’s en leidinggevenden hierin het goede voorbeeld geven kunnen grote veranderingen teweeg worden gebracht binnen organisaties.”

Een voorbeeld zijn
De Rabobank zet zich samen met klanten, leden en partners in voor een sterkere leefomgeving en voor de grote maatschappelijke uitdagingen. Veranderingen komen snel, zijn steeds onvoorspelbaarder en klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. “We zijn de eerste generatie die de effecten van klimaatverandering merkt en de laatste die er iets aan kan doen.”

En de bank loopt hierin nadrukkelijk voorop. Zo gaf Rabobank Weerterland en Cranendonck drie jaar geleden zelf het goede voorbeeld met de verbouwing van de vestiging aan het Kasteelplein in Weert. “We vroegen ons af wat we moesten doen: nieuwbouw of verbouwen? Hergebruik van het gebouw bleek de meest duurzame oplossing. In het hele gebouw is bovendien gebruik gemaakt van duurzame, recyclebare materialen zoals stoelen van PET-felt en lampenkappen van recyclet karton. We hebben het bestaande meubilair een opknapbeurt gegeven en de vloerbedekking is volledig recyclebaar. De houten vloer is niet van hardhout, maar van bamboe. Het oogt niet alleen mooi; bamboe is ook een ecologisch verantwoord product.”

Wat verder opvalt, is het veelvuldige gebruik van glas en de aanwezigheid van groen in de vorm van bijvoorbeeld moswanden. “Glas en groen zijn enorme energizers die zorgen voor een prettig werkklimaat. Het verduurzamen van een bedrijfspand heeft een uitwerking op meerdere vlakken. Het verhoogt het comfort én bevordert een positief werkklimaat.”

Urgentie
De belangrijkste redenen waarom ondernemers investeren in het verduurzamen zijn volgens De Kinderen het verlagen van de energiekosten, wet- en regelgeving en een intrinsieke motivatie. “Ondernemers kijken logischerwijs naar wat het oplevert. De terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen is tegenwoordig erg kort. Door een eenmalige investering verlaag je je energierekening op de lange termijn. Het hoeft niet altijd meteen rigoureus, het aanbrengen van ledverlichting is een redelijk eenvoudige maatregel om te nemen. Daarnaast investeer je in de waardevastheid van het pand. Dus financieel is het gunstig om te verduurzamen.”

Wet- en regelgeving speelt ook een rol. Sinds vorig jaar is er de informatieplicht energiebesparing. Dit betekent dat bedrijven of instellingen die per jaar 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas verbruiken, verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt ook dat elk kantoor groter dan honderd vierkante meter vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C moet hebben. “De eisen worden in toekomst steeds strenger. Rendement en regelgeving zijn dus triggers om aan de slag te gaan, maar de mooiste reden vind ik uiteraard als een ondernemer intrinsiek gemotiveerd is.”

Advies
Wie interesse heeft, kan op elk moment bij de Rabobank terecht. De adviseurs nemen ondernemers bij de hand. “Samen bekijken we de situatie en zoeken we naar de beste oplossing. Ondernemers worden vaak verrast. Ze staan versteld wat ze allemaal kunnen besparen en zijn zich vaak niet bewust van de subsidiemogelijkheden. Om ondernemers in zowel de profit als non-profit sector te ondersteunen bij het opwekken van duurzame energie stelt de rijksoverheid subsidies beschikbaar zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Om ondernemers van dienst te zijn hebben we niet alleen een expertisedesk maar zijn we ook een partnership met Stg. Energieke Regio aangegaan.”

Via een regionale aanpak helpt Energieke Regio eigenaren en gebruikers van zakelijk en maatschappelijk vastgoed met het verduurzamen van hun gebouwen. Het project is uitgerold in 77 regio’s in Nederland. “We starten nu met ondernemers in de gemeente Cranendonck. Daarna volgen ook Weert en Nederweert. Ondernemers kunnen onder meer een scan laten uitvoeren om vervolgens de juiste keuzes te maken om energie te besparen. Een duurzamer pand rendeert, is meer waardevast, draagt bij aan een positief imago en een zorgt voor een beter werkklimaat. En maakt bovenal de omgeving meer planet-proof.”

Vorig artikelPraat mee over Weert in 2030
Volgend artikelWeerter ondernemer Emile Bruschinski benoemd tot honorair consul van Letland