Erfgoedbordjes op panden Oelemarkt

Een virtuele ontdekkingstocht door Weert

Rolf Zincken, voorzitter BIZ vastgoed

WEERT – Voorzitter Rolf Zincken onthulde vandaag een erfgoedbordje op de Oelemarkt in Weert. In de afgelopen week werden er op het plein zeven panden voorzien een erfgoedbordje.

Rolf Zincken: ‘Als BIZ vastgoed hebben we initiatiefnemer Bart Maes gefaciliteerd in het maken van de website www.weertinkaart.nl om een virtuele ontdekkingstocht door Weert te maken. Op de Oelemarkt waren nog géén erfgoedbordjes op de panden aangebracht. Daar hebben we nu budget voor vrijgemaakt. Dit plein met prachtige historische gevels krijgt langzaam maar zeker een nieuwe functie. Van een uitgaansplein voor de jeugd komen er steeds meer foodconcepten (Restaurant De Oelepot, restaurant Bregje, La Cubanita en ’t Zusje) die de hele week druk bezocht worden. Daarnaast speelt het plein straks een centrale rol in de aansluiting van het nieuwe stadspark’.

Bart Maes: ‘Alle erfgoedbordjes hebben een speciale QR code. Deze QR-code kunt  je gemakkelijk scannen met een smartphone waarna je toegang krijgt tot een rijkdom aan verhalen, foto’s, video’s en 3D-animaties. De informatie over het Weerter erfgoed wordt toegankelijk gemaakt door de mobiele website van www.weertinkaart.nl. Handig is dat de mobiele website via GPS aangeeft welke erfgoedlocaties er nog meer in de buurt zijn.

Marcel Wulms: Als eigenaar van diverse panden op de Oelemarkt vind ik het bijzonder dat de historie zichtbaar is in diverse thematische lagen. Welke Weertenaar kent bijvoorbeeld het pand ‘De Knien’ of ‘De Blauwe Handt’ waar honderden jaren later Guus Hermans wordt geboren, die in de Tweede Wereld Oorlog door de Duitse bezetter werd opgepakt en in 1944 een concentratiekamp is omgekomen’.

Maes: ‘In de website zijn een aantal lagen opgenomen, zo is de historie van de graven van Horn in Weert zichtbaar gemaakt, de verdwenen stadsmolens zijn er te vinden en nu ben ik gebeurtenissen uit de Tweede Wereld Oorlog aan het plaatsen. Fijn dat BIZ vastgoed dat mede mogelijk heeft gemaakt.’

Vorig artikelBuutteaovendj V.V. De Vlikkestaekers wordt verplaatst
Volgend artikelEfteling en Toverland sluiten om coronavirus