Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start

created by dji camera

NEDERWEERT – Na maanden van voorbereidingen zijn wij er trots op te kunnen mededelen dat het nieuwe adoptiegraven register het oude register zal vervangen. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven in de toekomst  te voorzien van een adoptant.

Adoptanten gezocht

In de Tweede Wereldoorlog was de bevrijding van de gemeente Nederweert half november 1944 een feit. Veel Britse soldaten die in Nederweert en omgeving en daarna in de opmars naar Venlo sneuvelden, werden begraven op de Britse militaire begraafplaats aan de Mgr. Kreijelmansstraat in Nederweert.  Ook veel bemanningen die omkwamen bij vliegtuigcrashes vonden er hun laatste rustplaats. Zij waren afkomstig uit het Verenigde Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) en uit landen van het Britse Gemenebest ( Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en India).   In totaal 363 graven herinneren ons aan de offers die voor onze bevrijding zijn gebracht. Na de bevrijding werd er een adoptieregister opgesteld.  Dit ‘oude’ register wordt nu helemaal digitaal vernieuwd.

Vernieuwing oude adoptieregister
Heeft u in het verleden al een of meerdere graven geadopteerd ? Stuur ons dan a.u.b een bericht via [email protected]  Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Wilt u een graf adopteren?
Vul dan het inschrijfformulier in op de pagina AANMELDEN op onze website https://adoptiegravennederweert.nl  Voor een eenmalig bedrag van 10 euro ontvangt u na toewijzing een certificaat van adoptie en de huisregels.  Een vereiste is het bezoeken van het adoptiegraf en leggen van bloemen tussen 10.00 en 12.00 uur voor de jaarlijkse november herdenking en indien mogelijk daar ook bij aanwezig te zijn.  Deze wordt gehouden steeds op de zaterdag die het kortste bij 11 november ligt.  Dit jaar zal de herdenking op 14 november om 15.00 uur plaatsvinden. Een misverstand is vaak dat er onderhoud gepleegd moet worden door de adoptant. Dit is zeker niet het geval.  Het onderhoud van de begraafplaats wordt keurig verzorgd door het Commonwealth War Graves Commission.

Eerbetoon
Dit nieuwe initiatief is een eerbetoon aan hen die de moed hadden om te strijden voor de vrijheid en rechten van hun medemens. De vrijheid en rechten waar onze samenleving heden ten dage soms nonchalant mee om gaat. Het initiatief wordt ondersteund door de Commonwealth War Graves Commission, de Bond van Wapenbroeders afd. Ospel,  de Gemeente Nederweert en vindt nu al brede belangstelling onder de inwoners van Nederweert en ver daarbuiten.

De beschermheer van de stichting is dhr. Hubert Mackus, gedeputeerde van Provinciale Staten in Limburg en de beschermvrouwe is mevr. Julia Wells-Harden (dochter van Henry Eric Harden – houder van het Victoria Cross).

Het bestuur bestaat uit:

Niek Hendrix – voorzitter, Henny van der Steen – secretaris-penningmeester, Jermain Nicholls – bestuurslid, Wiel Mackus – bestuurslid en Marcus Vankan – bestuurslid.

Werkgroep onderzoek adoptiegraven – Jermain Nicholls en Engelbert van Essen

Website: https://adoptiegravennederweert.nl

Facebook: www.facebook.com/adoptiegravennederweertwarcemetery

Twitter: Stg Adoptiegraven Nederweert/ @SNederweert

Vorig artikelStamtäöfelkes aflevering 81: Booremoos es krolmoos int plat
Volgend artikel1975 – Wieërter Stadsvastelaovendj