De opening van het seizoen is op 12 november 2006 met de verkiezing van het vastelaovendj-lidje 2007 en daarnaast is er een bont programma om ‘het gevoel’ op te wekken voor de komende vier maanden carnavalsplezier. Jan Vaes en Ronald Moonen worden nummer een met het nummer Lewi-j. Ed Stroek zingt het met veel overtuiging en onder grote bijval.

Op donderdag 11 januari is de eerste Bonte Avond in De Munt. Het thema van dit jaar is ‘bruiloft’. Tekstschrijvers, decorontwerpers en -bouwers, artiesten en artistieke leiding halen weer het beste in zich naar boven om er een schitterende reeks van te maken. Dit lukt opnieuw. De circa 4500 toeschouwers, over alle avonden, kunnen uitgebreid op lachtherapie. ‘Lachen, gieren, brullen’ is een cliché, maar het geeft wel exact aan wat er in de zaal gebeurt. Er komen witte duiven aan te pas en krokodillen en plastic bloemen. Doeërus speelt een ouwe vrijer met een hilarische dooreenhaspeling van spreekwoorden en gezegdes. Er is aanwas van veelbelovende, nieuwe artiesten: Leonie Linssen, Gerli Janssen en Erik Fikken. Vooral hij, met zijn prachtige stemgeluid, maakt meteen een overweldigende indruk.

Voorafgaand aan de volgende voorstelling in de reeks wordt Tjeu Houben (‘vanne Intrak’) benoemd in de Orde van het Kammeräödje van de Rogstaekers.

Weer is er een onvervalste gala-Bonte Avond op zaterdag 13 januari. Zo tegen het eind verschijnt het koor Manoeuvre, met als solist Noël Seerden. Op de melodie van Bui-doi uit Miss Saigon klinkt Weem zooj ’t zeen, de nowwe Preens (tekst Mark Bouwmans) met als sluitstuk een dansact van Phil Puts en partner. Vervolgens krijgen de toeschouwers ‘levensgrote’ foto’s te zien van alle oud-Prinsen in chronologische volgorde vanaf 1937. De Stadsprins van 2007 blijkt Ed Stroek (39) te zijn. Als Bonte Avond-artiest heeft hij al de nodige faam opgebouwd, dus een podiumoptreden is hem niet vreemd. Als Preens Ed d’n ieërste kondigt hij met veel aplomb zijn devies aan: Vastelaovendj… 3 daag gaon… good bekieëke…gaer gedaon. Zijn ordeteken typeert onze Prins voor de volle honderd procent: De zingendje lach.

Zondagmiddag trakteren de artiesten tijdens de Wichtermiddig de Weerter jeugd op een schitterende voorstelling met Anne, die als droomwens heeft prinses te worden, in de hoofdrol. Met tot leven gewekte poppen beleeft ze de meest doldwaze avonturen die door de kinderen ademloos worden gevolgd… en uiteraard komt alles goed.

Na de voorstelling is het spektakel nog niet klaar. Met een schitterende show wordt de nieuwe Jeugdprins gepresenteerd, begeleid door diens eigen trompetgeschal. Het is Björn (d’n ieërste) Wiermans, 11 jaar. Met meziek in oeëze bôl, make vae dieës daag völ lôl is zijn devies, en zijn ordeteken wijkt daar inhoudelijk nauwelijks van af: ’t Muzikêntje.

De S.L.V.-heren komen op de maandagse Bonte Avond met twee maal de Zilveren Buut. Een voor grimeur Nicole Kellenaers en de ander voor Jan van de Port, jarenlang achter de schermen de grote steunpilaar voor De Rogstaekers.

Op de tweede Wichtermiddig van dit seizoen wordt afscheid genomen van de artiesten Pedro Heesterbeek en Rosan Camp. De benoeming Ieëre-artiest vanne Wichtermiddig is een adequate beloning voor zoveel jaren acteeractiviteit. Elke Nieskens neemt na twee jaar afscheid als regisseur van de Wichtermiddig.

De laatste jaren brachten De Rogstaekers regelmatig bezoeken aan andere vastelaovendj-vereinigingen in de gemeente. Dat blijkt goed voor de onderlinge verstandhouding en er komt daardoor ook meer wisselwerking tussen de respectieve activiteiten en evenementen. In dat kader gaan De Rogstaekers naar de receptie van Kestelhieër John I van de Beesterbollle (Biest). Aansluitend verbindt Prins Ed I het boeren-bruidspaar van de Zweeloeëre (Leuken) in de onecht. Op latere momenten in het seizoen bezoeken De Rogstaekers ook de receptie van Prins Maan I en Jeugdprins Roel I van de Brökwagters (Boshoven) en zij gaan naar ontvangsten van de Verkusköp (Moesel) en opnieuw De Zweeloeëre.

Als ouders van de bruid tijdens de Boerenbruiloft/het Boerenbal fungeren Harrie en Mien Meeuwissen. Die van de bruidegom zijn Paul en Truus Hermans. Maaike van de Salm staat als getuige de bruidegom terzijde en Paul van der Eijnden vervult die rol bij de bruid: Daniëlle Coenen-Vogel; haar partner-voor-even heet Rob Grein.

Donderdag 8 februari is in de Koldergalerij te zien wat de Weerter kunstenaars aan carnavaleske creaties op doek hebben gebracht: heel veel en heel mooi.

De installatie van de Jeugdprins en de ‘gewone’ Prins op het stadhuis wordt dit jaar een ware happening. Het lijkt erop dat het edelachtbaar college een acteur als Prins met een hoop extra kolder wil omgeven. Wethouder Harrie Coolen heeft een buut in petto en het college, getransformeerd tot een soort zangkoor, brengt een toepasselijke tekst op de tonen van Ut Menke. Prins Ed dost het college uit in hilarische kledij. Meteen wordt de uitdaging aanvaard en ontstaan er de meest bizarre taferelen onder regie van Zijne Dorstlustige Hoogheid. Tussendoor ontvangen hoe dan ook de beide prinsen de hen toekomende sleutel. Na de dialectmis op zaterdag vóór carnavalszondag wordt het inlowwe een groot succes. Patrick Hendrikx, Lei Houben, De Sjoedekkers uit Stramproy, De Saunaboys en acteur/zanger de Prins himself maken er een spetterend feest van. Daarna even uitbuiken is er niet bij, want De Rogstaekers met het Prinselijk gevolg bezoeken nog De Moeëzevângers op Laar en De Hei-j-knuiters op Altweerterheide.

De optocht op zondag telt 103 deelnemers. De toeschouwers langs de ingekorte route staan hier en daar vijf tot zes rijen dik, en daar tussendoor blazen heel veel kapellen de juiste vastelaovendj-sfeer erin. Het is een prachtige stoet met veel kleur en verbluffend mooie creaties. Om de spanning er maar meteen uit te halen: De Ketsers winnen met (Ont)goocheldj en 188 punten de Gouwe Rog. Niet iedereen is het met de beslissing van de jury eens. Hoe dan ook, ze flikken het hem voor de vijfde keer en dat is nog nooit voorgekomen. De Knawwelpriês gaat naar De Bludsköp met Vingdjae de roete ouch zoeë klein? Er worden te kleine ruiten voor te dikke hoofden uitgebeeld en fonetisch klinkt ‘route’ en ‘ruiten’ (roête in goed Weerts) hetzelfde. Echte knawwel dus, die de waardering niet misloopt.

De Wichteroptocht op maandag doet bij eerste beschouwing niet veel onder voor die van de volwassenen. Er zijn heel veel toeschouwers, honderden deelnemers, hetzelfde kleurrijke effect en dezelfde variatie in creaties op wagen(tje)s, in groepen en door eenlingen.

Op de aansluitende hosmiddag is het ook weer knetterdruk, loeigezellig en spannend bij de prijsuitreiking. De Kleine Gouwe Rog voor de schoeënste kop in de optocht is voor Pauline Scheijmans: Met miene trompet es de Vastelaovundj vet. De Zulvere Knoêk gaat naar De Snoôterkuukskes met hun thema Ze zeen um op te vrieëte. De Broonze Bakfiets voor het mooiste vehikel mag door Etiënne Demeijer worden meegenomen.

De kiosk op de Markt is de locatie om afscheid te nemen van de beide Prinsen en van carnaval 2007. Met het geijkte protocol wordt de rog verbrand en het lijkt er even op dat ook Ed I eenzelfde lot beschoren is, als de veren van zijn steek in contact komen met het kokend vet met daarin het zieltogende roggebeest. Je kunt ook té geconcentreerd bezig zijn bij het dirigeren van de muziekkapellen…

Na een emotionele afscheidsspeech van Jeugdprins Björn klinkt, gezongen door Prins Ed I, de afscheidshymne over de Markt en verdwijnen de beide Prinsen op de gebruikelijke manier en met behulp

Prins
Ed I Stroek

Adjudanten
Eric Lenders
Frans Snels
Mark Bouwmans

Jeugdprins
Björn I Wiermans

Liedje: Lewi-j

Refrein:
Doeër de straot uut de maot, en in kinnelike staot
Trektj oeës zate hermeni-j, waat zeen ze gruuëts en bli-j
Met de fles inne tes, es Lewi-j vanne purti-j Beej de zate hermeni-j

Hae es d’r altiêd beej, al fieertig jaor op ri-j Fieërtig jaor op ri-j, beej de zate hermeni-j Al hieël zie laeve lànk, bleusj hae de schoeënste klànk
Bleusj de schoeënste klank ónger invloed vanne drànk
Lewi-j dae bleusj met hert en ziel
Zien parti-j met e völ te hoeëg promiel

Ze trekke doeër de straot,ze blaoze uut de maot Blaoze uut de maot, met applaus van jonk en aod
Ze make dri-j daag 161, wi-j haoje ze det vól Haoje ze det vól,zeen di-j joonges dan van staol Lewi-j bleusj straolendj van gelök
Hieël de zate hermeni-j (nog) vanne zök

In ins waas oeës Lewi-j, us neet vanne purti-j Neet vanne purti-j beej de zate hermeni-j Wi-j es det dan gegaon, wi-j kàn zoeë wat bestaon
De drànk hieët oeës Lewi-j noow de das toch umgedaon
Lewi-j dae bloos op klaore drank
Zien purti-j al di-j fieërtig jaore lànk

Refrein 2
Doeër de straot uut de maot en in kinnelike staot Trektj oeës zate hermeni-j, Lewi-j es dao neet beej
Songer fles inne tes es Lewi-j vanne purti-j Beej de Hieëmel-hermeni-j.

Boeren bruidspaar
Daniëlle Coenen-Vogel en Rob Grein